НАСА: Малък астероид може да влезе в атмосферата на 2 ноември

Малък астероид може да навлезе в земната атмосфера в началото на ноември, съобщи Центърът за изследване на близкоземни обекти към Лабораторията за реактивни двигатели, изследователско звено на американската космическа агенция НАСА.

Макар и с много малка вероятност, събитието може да се случи на 2 ноември, ден преди президентските избори в САЩ. Космическото тяло, което НАСА следи, е малък астероид с обозначение 2018 VP1.

Както подсказва името му, 2018 VP1 беше открит през 2018 г. Той принадлежи към групата на „Аполоните” – това са близкоземни астероиди, чиито орбити пресичат земната орбита от външната страна. Подобни тела са теоретично опасни за нашата планета.

НАСА твърди, че на 2 ноември 2018 VP1 ще бъде много близо до Земята – на разстояние от 420 000 до 7500 км. Шансовете за навлизане в атмосферата на нашата планета са 0,41%.

Астероидът обаче не носи никаква сериозна заплаха, тъй като е много малък – с диаметър около 2 метра. Ако влезе в земната атмосфера, астероидът просто ще се разруши, оставяйки след себе си следа, която прилича на ярък метеор.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *