Намаляват добавките към пенсиите

Започна изплащането на пенсиите за декември. Заедно с тях над 2 млн. пенсионери ще получат и допълнителни 120 лв. преди празниците.

Догодина обаче, най-вероятно добавката ще отпадне в този си вид, а размерът ѝ ще се определя от линията на бедността.

Добавката от 120 лв. се изплаща за трети пореден месец. Първоначалните разчети в бюджета, готвен от служебния кабинет, дадоха надежда, че сумата ще се запази и догодина.

„Каквото и да струва, твърдото ни решение е доходът на пенсионерите да не пада“, заяви финансовият министър Валери Белчев.

Оказа се обаче, че служебният финансов министър е избързал и добавки от януари до юни ще има, но в размер не на 120, а на 60 лв. А възрастните хора разчитат на тези средства.

„Да, увеличена, но не е тази сума, която сега получаваме. Остава да видим януари колко ще бъде увеличението… Ще получаваме по-малко с около 30 лв. Говореше се, че ще има още 6 месеца 120 плюс – тогава е добре, ще имаме и за ток, и за храна“, обясни Петранка Друмева.

Междувременно спряганият за бъдещ финансов министър – Асен Василев, предложи друго: от началото на следваща година добавки да получават само онези, чиито пенсии са под линията на бедност, която е 413 лв.

В момента минималната пенсия е 300 лв., а Ковид-добавката – 120 лв., така че най-бедните пенсионери получават 420 лв.

От 25 декември минималната пенсия става 370 лв., а за догодина размерът и ще се определи в бюджета за 2022 г.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *