8 март, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Налагат глоби за непочистени тротоари пред блока

Зимата дойде и снегът вече трупа. Живущите в блокове обаче трябва да държат почистени пространствата отпред, тъй като в противен случай ще бъдат наложени санкции.

 

 

От 100 лв. до 700 лв. акт ще се пише на председателя на дом съвета, ако пространството пред блока ни не е почистено от снега. Това заяви пред БНТ Стефка Енчева, началник отдел „Контрол по опазване на околната среда“ в Столичния инспекторат.

След настъпването на зимата и падането на първия сняг отново ставаме свидетели на непочистени участъци, а на места и на заледени улици, което пък от своя страна може да доведе и до множество инциденти.

Почистването на улици и булеварди след обилния снеговалеж в столицата вече започна. На места обаче заледени участъци и непочистени площадки пред жилищни блокове все още има.

„Започва се с почистването на МГТ-тата, ОЗ-тата и вътрешнокварталните улици, като естествено, че почистването първоначално се започва с разпръскване на смеси, това е натриев хлорид. След спиране на снеговалежа, тогава вече започват работниците да почистват и тротоари“, обясни Енчева.

На територията на Столична община спирките на масов градски транспорт са около 4000, като те трябва да бъдат почиствани до 7:30 ч. сутринта, а броят на вътрешнокварталните улици е малко над 4300.

„Във връзка с пандемичната обстановка, по разпореждане на кмета, ще се почиства цялата площ на тротоарите, което в момента навсякъде се прави. Като може да се разхвърлят смеси, именно сол, с цел разтопяване на леда, който е по тротоарите и след това вече почистване с гребла, като се правят естествено купове, но тези купове трябва да се слагат на тротоара“, каза Енчева, пише dunavmost.com.

Според регламента, с приоритет на почистване са булевардите и по-големите улици, а пространствата пред блоковете са отговорност на живущите в тях. При неспазване на регламента, нарушителите подлежат на глоби.

„В случай, че не е почистено, инспекторите на Столичен инспекторат контролират, където констатират, че не са почистени териториите, естествено, че се налагат санкции. Може с фиш, а може и с акт на съответния председател на дом съвета, с акт, който е от 100 до 700 лв.“, каза Енчева.

Столична община напомня на хората да почистват заледените участъци пред домовете им и допълват, че отговорността е тяхна.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *