Най-тежкото обвинение за шофьора, ударил Милен Цветков: умишлено убийство

Софийската гадска прокуратура е прецизирала днес обвинението на Кристиян Николов – шофьорът, който на Великден удари и уби тв водещия Милен Цветков.

Той ще бъде обвинен, че умишлено е предизвикал катастрофа. Цитираният чл. 342 от НК допуска и доживотен затвор.

Кристиян е бил едновременно под въздействие на амфетамин, тетрахидроканабинол и кокаин.

Предстои на младежа да му се предяват обвиненията, т.е. – да се запознае с тях, и да бъде внесен в съда.

След случая имаше и законодателно предложение на главния прокурор Иван Гешев – да се отвори възможност дори за присъда „до живот без замяна“ на шофьори, ако са причинили смърт под въздействие на алкохол, дрога, при висока скорост или са неправоспособни.

Ето и пълното съобщение на прокуратурата:

Софийска градска прокуратура е приключила разследването на пътнотранспортното произшествие, при което е причинена смъртта на журналиста Милен Цветков.

Софийска градска прокуратура е приключила действията по разследването по водено досъдебно производство за извършено престъпление по транспорта – умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението.

Към настоящия момент са изготвени всички назначени експертизи, като с оглед тяхното заключение на 01.10.2020 г. държавното обвинение е прецизирало квалификацията на престъпното деяние, по което извършителят – Кр. Н., е привлечен към наказателна отговорност.

В резултат на проведеното разследване е установено, че около 18 ч. на 19.04.2020 г., на ул. „Хенрик Ибсен“, преди кръстовището с бул. „Черни връх“, при управление на лек автомобил, марка „Ауди“, модел Q7, обвиняемият Н. нарушил правилата за движение по пътищата, вследствие на което предизвикал пътнотранспортно произшествие и умишлено причинил смъртта на друг участник в движението – водача на спрелия на пътното платно лек автомобил марка „Субару“, модел „Форестер“, Милен Цветков.

Случаят е особено тежък – деецът управлявал МПС след употреба на три различни вида наркотични вещества (амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин), със скорост значително надвишаваща разрешената за конкретния пътен участък – около 99 км/ч. Приближавайки кръстовището при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба за посоката му на движение, обвиняемият не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране. В същия момент на пътното платно и в района на кръстовището се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци.

С действията си Кр.Н. е извършил престъпление по чл. 342, ал. 3, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

Предстои Софийска градска прокуратура да предяви материалите по делото на пострадалите лица, както и на обвиняемия и неговата защита.

 

clubz.bg

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *