Най-строго пазената тайна в Северна Корея: На колко години е Ким Чен-ун?

Най-строго пазената тайна в Северна Корея: На колко години е Ким Чен-ун?

Най-строго пазената тайна в Северна Корея е на колко години е лидерът Ким Чен-ун. Смята се, че той навършва днес 40 години. Държавните медии в Северна Корея обаче от десетилетия пазят мълчание за рождения му ден, предаде Ройтерс.

За рожден ден на Ким се сочи 8 януари, въпреки че неговият обвит в тайнственост режим никога не е потвърждавал тази дата, отбелязва агенцията. Правителството на САЩ посочва като година на раждане на Ким 1984 г., т. е. тази година той би трябвало да навършва 40 години.

Датите на раждане на бащата и дядото на Ким, които са го предшествали като лидери на Северна Корея, са национални празници в авторитарната държава, отбелязва Ройтерс.

Предполагаемата дата на раждане на Ким Чен Ун пък винаги е минавала тихо, без да се споменава в медиите или в календарите на страната.

Най-близо до потвърждаване на датата Северна Корея е била през януари 2020 г., след като властите признаха, че Ким е получил поздравления за рождения ден от тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп, но и тогава не споменаха точната дата.

Тази година държавната новинарска агенция KЦТА днес показа Ким да посещава ферма за пилета заедно с дъщеря си и висши служители.

Разузнаването на Южна Корея заяви този месец, че смята, че дъщеря му Ким Джу-е може да е вероятен наследник на севернокорейския лидер.

Ким Чен Ун заема от края на 2011 г. най-високите постове в страната – върховен ръководител, лидер на Корейската работническа партия, вожд на народа на КНДР, върховен главнокомандващ и маршал на Корейската народна армия, първи секретар на Централния комитет на Корейската работническа партия, депутат във Върховното народно събрание на КНДР.

Той е внук на основателя на Корейската народно-демократична република Ким Ир Сен и е най-малкият син на Ким Чен Ир от третата му съпруга, балерината с японски произход по майчина линия Ко Йон Хи – което компрометира севернокорейския мит за „чистокръвието“ на династията „Ким“ и би поставило всеки друг в страната на мястото на него и баща му на най-ниската възможна категория спрямо системата за оценка на благонадеждността „Сонгбун“.

Дядото и бащата на настоящия севернокорейски лидер Ким Чен-ун – Ким Ир Сен и Ким Чен Ир

Сведения за този трети син на ръководителя на Корейската народно-демократична република се появяват едва с излизането на мемоарите на дългогодишния готвач на Ким Чен Ир, публикувал под псевдонима Кенджи Фуджимото.

По негови данни Чен Ун е роден в периода 1983 – 1985 година, а според други източници – през 1982 или 1983 година.

На 8 януари 2009 година Ким Чен Ир издава директива за назначаването на сина си Ким Чен Ун за лидер на Корейската работническа партия. Ким Чен Ир определя Ким Чен Ун за свой наследник.

Официално Северна Корея е демократична република, но де факто е еднопартийна страна, следваща идеологията чучхе, чиято основна цел е пълната независимост в икономическо, социално и културно отношение.

Северна Корея се управлява от Корейската работническа партия и е под автократичното управление на Ким Чен-ун. Той е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили, и има огромно влияние върху всички сектори на държавната власт.

Президентът е глава на държавата, на правителството и е председател на Централния народен комитет. Той се избира на всеки 4 години от Великото Народно Събрание. Титлата „президент“ (чуск) се възприема от конституцията от 1972 г. Преди това неин еквивалент е бил „председател на Комитета на Великото народно събрание“.

Президентът управлява Държавния административен съвет. От 1972 г. той е върховен командир на въоръжените сили и председател на Комисията по национална отбрана.

Авторитарността на президента е над всички останали. Той одобрява законите, гласувани от ВНС, решенията на Комитета към ВНС и др. Никой не може да заеме висок правителствен пост без препоръката на президента. Дори съдилищата и прокуратурата са зависими от него.

Макар Северна Корея да е еднопартийна страна, номинално съществуват три отделни партии. Те формират коалиция, наречена Демократичен фронт за обединение на Отечеството. Коалицията включва водещата партия – Работническата, и две по-малки партии – Корейска социалдемократическа партия и Чондоистка партия. Последните две съществуват независимо до 60-те години, след което те на практика стават сателитни на КРП, и се различават съвсем малко от нея по отношение на политическата ориентация.

Управляваща е Корейската работническа партия, която формулира националните цели, приоритети, както и административната йерархия.

Въпреки че мнозина изследователи я възприемат като комунистическа страна, Северна Корея отхвърля марксизъм-ленинизма още през 70-те години на ХХ век и премахва всички препратки към комунизма от конституцията си през 2009 г.

През 70-те години Ким Ир Сен започва да се дистанцира както от марксизъм-ленинизма на Съветския съюз и Източния блок, така и от маоизма на Китай. Според него тези системи пораждат желание за „слагачество“ в човека, а СССР и Китай рано или късно ще се отклонят от идеите на комунизма и ще се поддадат на капитализма.

Така Ким започва да налага чучхе като основна идеология. Тя представлява комбинация от традиционни корейски ценности, конфуцианство, национализъм, част от идеите на марксизма и няколко концепции, заети от Прусия, и изповядва самодостатъчност и пълна икономическа, политическа, културна и военна независимост. Това полага началото на политическата и икономическа изолация на КНДР, която продължава и в наши дни./Lupa.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *