Най-много до 60% ще се ограничи водата в сиренето

Най-много до 60% ще се ограничи водата в сиренето

Това предвижда наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, пусната за обществено обсъждане от министерството на земеделието, пише вестник 24 часа.

В нея е записано, че сухото вещество в сиренето трябва да бъде не по-малко от 40%, като маслеността в него също не може да е по-ниска от 40 на сто. Съотношението между суроватъчен протеин и казеин пък не трябва да превишава това в млякото. Продуктите, които не отговарят на тези изисквания, вече няма да имат право да слагат на етикетите си, че са “сирене”, а може да се продават като имитиращи.

До промяната се стигна, след като през август изследване на “Активни потребители” установи, че в 26 от 30 проби евтино сирене водното съдържание е над 62%. Затова и от асоциацията внесоха искане в земеделското министерство да се промени наредбата. Според шефа на “Активни потребители” Богомил Николов водата категорично е изместила палмата в сиренето менте. Опасното обаче било, че за да се задържи толкова много вода, се използвали добавки като трансглутаминаза, която е известна като лепило за месо и по принцип е забранена за използване в млечни продукти.

 

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *