Най-добрите храни и напитки, предпазващи от тромбоза

Най-добрите храни и напитки, предпазващи от тромбоза

Тромбозата е патологично съсирване на кръвта в кръвоносните съдове. Причините за нея могат да бъдат различни, в основата винаги има промяна в баланса в кръвосъсирването, съобщава zdrave.to.

Тромбозата може да възникне в резултат на операция, травма, обездвижване или твърде заседнал начин на живот, но също и поради състояние на затлъстяване или наднормено тегло.

Когато се установи такова заболяване, най-често се изписват лекарства, сред които антикоагуланти. Това са медикаменти, които помагат за предотвратяване на образуването на кръвни съсиреци.

Те се дават на хора с висок риск от образуване на съсиреци, за да се намалят шансовете им за развитие на сериозни състояния като инсулти и инфаркти.

Антикоагулантите трябва да се приемат само според указанията на лекар, но можете да си помогнете сами, както се казва, у дома.

Ето няколко начина да се предпазим от тромбоза без лекарства:

Обикновена чиста вода. Понякога е достатъчно да се установи режим на пиене, за да се реши проблемът. Когато хората казват, че „пият толкова много“, те имат предвид всичко друго, но не и вода – чай, кафе, сокове, дори бира. Говорим за чиста вода, която ефективно разрежда кръвта.

Джинджифилът намалява риска от слепване на тромбоцитите и „работи“ срещу излишния холестерол в кръвоносните съдове. Чаят от джинджифил е много здравословна напитка, която освен всичко друго ще предпази от настинки.

Кайенският пипер съдържа салицилати, които се съдържат в холестеролния аспирин – първа помощ за разреждане на кръвта, но с опасни странични ефекти.

Чесън. Основният плюс на чесъна е предотвратяването на атеросклероза. Той почиства съдовете и кръвта циркулира свободно през тях. Известен със способността си да убива вируси.

Куркума. Куркуминът също така е в състояние да нормализира нивата на холестерола в кръвта. Освен това намалява риска от развитие на тумори.

Доматите съдържат салицилати – производни на салициловата киселина. Витамин С и ликопен допълват ползите за здравето.

Плодове: малини, боровинки, боровинки, боровинки. Съдържат естествени антиоксиданти и се борят с кръвните съсиреци.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.