Най-големият за 2021 година астероид ще премине край Земята със 124 000 км/ч

Най-големият астероид, който ще премине край Земята през 2021 г., ще се приближи до нашата планета на около 2 милиона километра на 21 март, предаде Франс прес, позовавайки се на НАСА.

Риск от сблъсък няма, успокояват от американското космическо управление. Близката среща ще предостави на астрономите рядката възможност да наблюдават отблизо небесния обект.

Астероидът, наречен 2001 FO32, е с диаметър под един километър. Той ще премине край Земята със скорост от 124 000 километра в час – по-бързо от повечето астероиди, които ни „посещават“.

„Няма риск от сблъсък. Дори когато е най-близо, астероидът ще се намира на разстояние, равняващо се на пет пъти това между Земята и Луната„, казват от НАСА. Разстоянието обаче все пак е достатъчно близко, за да бъде класифициран обектът като „потенциално опасен“.

Астероидът 2001 FO32 е открит преди 20 години – през март 2001 г,. и оттогава специалистите следят траекторията му.

„В действителност знаем малко за този астероид и близкото му преминаване ще ни даде възможност да научим повече за него“, казва Ланс Бенър от Центъра за изследване на близкоземни обекти на НАСА.

Изследвайки, например, светлината, отразена от повърхността му, астрономите ще могат да придобият по-ясна представа за състава му.

Любителите астрономи в южното полукълбо също ще могат да наблюдават астероида. От НАСА отбелязват, че над 95 процента от близкоземните астероиди с размера на 2001 FO32 или по-големи са каталогизирани и никой от тях няма шанс да удари нашата планета през следващия век.

dariknews.bg
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *