Над 40% от българите не смятат да се ваксинират срещу COVID-19

Над 40% от българите не смятат да се ваксинират срещу COVID-19

Това показват резултатите от проучване на Центъра за анализи и маркетинг. Данните са от 10 октомври, а в изследването са участвали общо 812 души, с които е проведено индивидуално интервю.

Едва 1/4 от запитваните са отговорили, че вече са се ваксинирали. Седем на сто от анкетираните планират да се ваксинират до месец, а близо 15 на сто ще изчакат първо да се убедят в ефекта от ваксините. Над 10 % от гражданите твърдят, че вече са преболедували и имат имунитет.

„Много хора защитават антинаучни позиции, нямам отговор защо е така. Чакат ни и по-тежки мерки. Сами си го правим като население“, коментира Юлий Павлов, директор на Центъра за анализи и маркетинг.

Междувременно вирусолозите твърдят, че най-добрата защита имат хората, които са се срещнали с вируса и след това са се ваксинирали. Това е най-добре да стане поне 6-8 месеца след прекаран COVID-19.

Новите случаи на коронавирус за последното денонощие са 3327. Почти 18 % са положителните проби от направените над 19 хиляди теста. На този фон от днес влизат в сила и новите ограничителни мерки в столицата.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *