Над 350 хил. души у нас получават минималната работна заплата

Проследих около 60 предложения от социалната сфера. Повечето партии даваха доста добри предложения. Това сподели в ефира на сутрешния блок на БНТ бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова.

Тя допълни, че въпросът с минималната работна заплата у нас е тежък и стои отдавна нерешен. Тя припомни за директивата на ЕС, според която минималната работна заплата във всяка държава-членка трябва да е поне 50% от размера на средната заплата в страната.

Ако тази директива бъде гласувана и приета, това означава, че минималната работна заплата в България би станала около 762 лева. Но мисля, че правителството, което ще дойде на власт, трябва да се опре на диалога между социалните партньори и те да уговорят заплатата. За жалост доста хора, над 350 хил. души, получават минималната работна заплата, въпреки че през последните години тя бе увеличена с около 27%, коментира Христова.

По темата с пенсиите бившият социален министър отбеляза, че и там дебатът е голям.

Така и не успях да разбера защо за повишението на пенсиите бе избрана датата 25 декември. Но тук по-важен е въпросът какво ще се случи с минималната пенсия от 1 януари, защото никой за момента не знае тези хора каква добавка ще получат и изобщо какво ще получат, каза още тя.

По думите ѝ преизчисляването на пенсиите от 1 януари е стъпка в правилната посока, подчертавайки, че няма съвършен механизъм за преизчисляване на пенсиите и винаги ще има ощетени.

Бюджетът на една държава е най-политическият инструмент за правене на политики, въпреки коалиционните споразумения. Надявам се да надделее здравият разум и политическият дебат да стъпи на експертния анализ. Докато следях делбата в социалната сфера, направи ми предложението на ДБ за реформа в ТЕЛК-овете, която в момента поражда несправедливост и голяма част от хората не получават нужната помощ, обясни бившият социален министър.

Относно предвижданите съкращения в държавната администрация Христова препоръча по този въпрос да се подходи „качествено“, а не „количествено“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *