Над 30 семейства с предизвестие за освобождаване на общинските жилища

Над 30 семейства с предизвестие за освобождаване на общинските жилища

Колко социално слаби семейства са получили предизвестие за освобождаване на наетите от тях общински жилища в Благоевград, на какво основание са тези заповеди и в какъв срок трябва да освободят апартаментите е питането, което вчера 8 общински съветници от различни политически сили депозираха при кмета на общината Румен Томов.

„Отговорът е необходим в спешен порядък поради желание за преработване на Наредбата за реда и условията за установяване на жилищните нужди на граждани, ползване и управление на общински жилища и произлязлото от сегашното й състояние обществено напрежение“, настояват Андон Тодоров, Гергана Муртова, Георги Корчев, Кирил Илиев, Васил Миладинов, Мехмед Вакльов, Албина Анева и Кирил Ваклинов, пише в. „Струма“.

Искането за ремонт на наредбата идва месец след последната й промяна на 22.12.2020 г., а конкретният повод за внесеното питане са жалбите, които пристигат в общината, за получените уведомителни писма. Основното притеснение на общинските наематели е, че остават на улицата през зимата.

От община Благоевград потвърдиха, че от началото на годината до момента са изпратили 180 напомнителни писма до наематели на общински жилища, че договорите им изтичат, и трябва да внесат отново документи за продължаването им. От всички подадени документи общината е отказала нови договори на малко над 30 благоевградчани, които по различни причини вече не отговарят на условията за наемане на общинско жилище, изредени в наредбата, уточни пиарът Злата Ризова. На същите е изпратено ново писмо с едномесечно предизвестие за освобождаване на общинското жилище.

Авторите на питането до кмета пък смятат да предложат на предстоящата сесия промяна в 2 члена на наредбата. Единият касае дохода на член от семейството, който е задължително условие за получаване на общинско жилище. Според сегашния текст той е „до размера на минималната за страната заплата“, която от тази година е 650 лв. Някои от тях са прескочили този праг около финансовите мерки на правителството за подпомагане на засегнатите от Ковид кризата и хората на първа линия.

Предложението на съветниците е този текст да стане „80% от 1,5 минимални заплати“.

Друга редакция, която ще бъде предложена за гласуване, касае ведомствените жилища, които общината предложи на медицинските специалисти извън региона за времето, когато работят в някое от здравните заведения на територията на областния център. Проблемът е, че ведомствените жилища са само 20. Въпреки че в момента не всички са заети, идеята на съветниците е този ведомствен жилищен фонд да бъде увеличен с апартаментите за социално слаби, които са заети само по документи. В ОбС има сигнали, че част от тези наематели живеят в чужбина, откъдето пращат пари за наема – по 1 лв. на кв.м, но всъщност в жилищата от години не живее никой. По тази причина съветниците са решили да искат пълна ревизия на общинските апартаменти, които в Благоевград са над 800.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *