Над 2000 празнуваха в Семково, ремонтират пътя до курорта

Над 2000 празнуваха в Семково, ремонтират пътя до курорта

Над 2000 души се веселиха на зимния празник в курорта Семково над град Белица. Курортното селище в Рила планина, което е сред първите в страната ни, оживя за поредна година. За първи път кукери със страшни маски прогониха злите духове от планинския курорт. Те танцуваха за късмет, плодородие и благоденствие. Песен за Семково огласи величествената местност. Песни и танци, представени от Фолклорен ансамбъл „Белица”, известните изпълнителки на македонската песен Мария и Магдалена Филатови, Танцова формация „Накит“ повдигнаха духа на гостите.

За пета година, след дълго време на забвение, общината направи така, че хиляди гости видяха красотата и възможностите за спорт, отдих и релакс. Малка Белица отново показа и доказа, че знае какво иска за развитието на туризма и как да го постигне. Веселбата събра гостите сред красивата природа в Семково. Тук дойдоха не само младежи, но и възрастни хора. „Допреди 4-5 години не знаехме нищо за курорта. Никой не говореше за него и за нас той не съществуваше. Но вече възраждаме курорта Семково”, споделиха беличани.

На писта „Еделвайс“ за първи път се състезаваха над 100 любители на ски спорта от София, Пловдив, Велинград, Разлог, Банско, Белица.

В планината, за да уважат поканата на кмета на община Белица – Радослав Ревански, пристигнаха вицепрезидентът на Република България – Илияна Йотова, вицепрезидентът на Европейските либерали и евродепутат – Илхан Кючук, Румяна Петкова – изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, депутати, кметове на съседни общини и кметове от Северна Македония.

Преди началото на празника бе направена първа копка от кмета Ревански и Илияна Йотова на ремонта на пътя Белица-Семково. Местния свещеник отец Николай Попов и местният имам Ахмед Горелски отслужиха молебен.

„Пътят към курорта „Семково“ не е ремонтиран основно от неговото изграждане. Заради планинския терен и голямото натоварване трасето е осеяно с дупки, които се кърпят всяка година от Общината, но това не е решение, когато искаме да превърнем Семково в национален студентски научен и спортен център”, каза Радослав Ревански. Община Белица успя да спечели европейско финансиране по Програмата за развитие на селските райони, а през 2017 г. имаше и избран изпълнител. Съдебни процедури обаче забавиха ремонта.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *