Над 1000 дариха кръвна плазма за лечение на COVID-19

505 дарители на кръвна плазма има в София от началото на годината, което отрежда столицата на първо място по брой дарители. В Пловдив те наброяват 164, а във Варна – над 400. За страната броят им надвишава 1000. Плазмата е жизненоважна при лечението на ковидболни.

 

 

Животоспасяващият кръвен продукт в София се събира в Националния център по трансфузионна хематология и във ВМА. В НЦТХ е работено с повече от 400 кандидат-дарители на реконвалесцентна плазма, като успешно дарилите са 354. Получените единици реконвалесцентна плазма са 855. 151 са даренията на кръвна плазма във ВМА. От кръвните центрове отчитат, че най-много търсене на реконвалесцентна плазма е имало в края на миналата година и началото на 2021 година.

Макар в столицата да има най-много дарения на кръвна плазма, в Националния център по трансфузионна хематология в София отчитат спад на желаещите да дарят плазма. По думите на директора на кръвния център д-р Николай Николов броя на желаещите да дарят реконвалесцентна плазма от Нова година досега стремително намаляване. „Повече от наполовина е спаднал интересът към даряването на реконвалесцентна плазма. Преди Нова година се взимаше от 15-20 човека, сега има дни, в които са по един-двама, рядко са по 5-6. Спадът не е малък. Кампаниите не са спирали, но явно хората се притесняват“, коментира за „Монитор“ още д-р Николов. По думите му

не са много дарилите плазма повече от веднъж

но има и хора, направили това по 2, 3, 4 и дори повече пъти. Процедурата с многократно дарение на плазма се прави по определена схема и утвърдени стандарти, за да не се вреди на здравословно състояние на човека. Ако един дарител се чувства добре и даде 600 мл плазма, това се равнява на три терапевтични дози, които могат да помогнат на трима лежащо болни. Кандидатите трябва да отговарят на определени условия, за да дарят реконвалесцентна плазма. Общо времето, включващо снемане на анамнеза, диагностика и даряване на плазма, не отнема повече от час-час и половина. Взетата плазма в центъра се изследва за наличие на антитела във ВМА, като ако са под определена норма, продуктът не влиза в употреба.

Във ВМА даренията на плазма са 151 от началото на годината. За разлика от НЦТХ във военната болница не отчитат голям спад на желаещите да дарят плазма. Ноември-януари е бил пикът на отзовалите се да дарят плазма, след това кандидатите са намалели, но все още продължава да има интерес от страна на желаещите да дарят реконвалесцентна плазма, коментира за вестник „Монитор“ проф. Румен Попов, който е началник на Центъра по трансфузионна хематология към ВМА. Той отчита като положителна тенденция, че кандидатите на реконвалесцентна плазма в лечебното заведение покриват нуждите на всички пациенти на ВМА, включително и на структурите извън София. „Това е нещо, с което може само да се гордеем, защото имаме необходимото количество да помогнем на всички пациенти“, подчерта проф. Попов.

Във ВМА има и рекордьор дарител

на плазма – доц. Дончо Дончев от отделението по УНГ. Той прави този доброволен жест 7 пъти.

В Пловдив общо 164 са дарителите на кръвна COVID плазма в Районния център за трансфузионна хематология в града, съобщи за вестник „Монитор“ директорът му д-р Соня Джевизова-Амалиева. Тя уточни, че бройката на дарителите и на количествата единици е твърде динамична, като призова към добронамереност.

„Защото хората даряват от благотворителност и искат да помогнат на нуждаещите се, на болните от COVID–19“, уточни тя. От началото на януари до 16 март дарилите кръвна плазма с апарат в Пловдив са общо 164 души. Отделно от тях други 189 пловдивчани са дарили банки с кръв, от които също може да бъде извлечена кръвна антиковид плазма. Всички те са преболедували COVID-19 и са дарявали кръвна плазма абсолютно безвъзмездно. „В момента (б.р. – към 16 март 2021 г.) почти всичко е раздадено на нуждаещите се в болниците, като имаме около 350 единици кръвна плазма от различните кръвни групи“, обясни д-р Джевизова.

Дейността в Кръвния център в Пловдив стартира на 20 ноември и оттогава до края на миналата година дарителите на кръвна плазма са били 120 души, а на „цяла кръв“ – 32-ма.

Във Варна 400 дарители на плазма са помогнали на болни в пандемията. В морската столица кандидат-дарителите на реконвалесцентна плазма от ноември 2020 г. до 1 март 2021 г. са около 450. Произведените в РЦТХ-Варна терапевтични единици реконвалесцентна плазма са 939. Всички искания за плазма се изпълняват при заявяване от лечебно заведение или съответното ОТХ към Областна МБАЛ. РЦТХ-Варна осигурява реконвалесцентна плазма за МБАЛ с ОТХ в териториалния обхват на центъра и освен това за МБАЛ в Бургас, Разград, Русе, Велико Търново, Сливен и др.

Интересът към кръвния център във Варна е огромен

желаещите дарители са много, но не всички отговарят на условията, коментира директорът на центъра д-р Жанина Йорданова. Тя обясни, че за да бъде предоставена за лечение, плазмата трябва да има налични антитела – но тези, които са под определената норма, не могат да станат дарители. „Недобри вени, немного добра поносимост на самото кръводаряване (например има хора, на които им прилошава още като влязат в центъра), но въпреки всичко полагаме усилия да можем да осигурим необходимите нужди“, коментира тя. Средно на ден има по 10-15 желаещи да дарят кръвна плазма, но при подбора на донорите досега се вземат средно от 6 до 8 човека. Районният център по трансфузионна хематология във Варна приема от ноември м.г. желаещи да дарят кръвна плазма, която е животоспасяваща за пациенти с COVID–19 в тежко състояние. В центъра работят 4 обучени медици, които могат да работят със специализираната апаратура. Благодарение на т.нар. сетове, чрез които се извлича плазмата от преболедувалите пациенти, може да се помогне на стотици нуждаещи се. Един дарител на кръвна плазма

може да спаси до три живота

Дарители могат да бъдат хора между 18 и 65-годишна възраст, при които са изминали 40 дни след положителен PCR тест за COVID-19. Те трябва да са здрави, да имат определени килограми, да не приемат лекарства и да не страдат от хронични заболявания. В случай че има последващ отрицателен тест, трябва да са минали 14 дена от него или 28 дни от отшумяването на последните клинични признаци на болестта. Не могат да дават плазма хора, приемащи медикаменти с хронични заболявания като диабет, хипертония, автоимунни заболявания и следоперативни състояния. Окончателната преценка за годността на дарителя е на медицинския екип в центъра, в изпълнение на Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането. За да не става струпване на хора, желаещите да дарят кръвна плазма си записват час на телефон 0897 900 891 от Яна Василева – координатор на Кръвен център – Варна. Преди самата процедура по даряване на кръвна плазма се прави тест за антитела и ако има допустимото количество, на дарителя се дава час. Центърът разполага с необходимата апаратура, а след дарителска кампания бяха осигурени необходимите консумативи и легла. Във варненския Районен център по трансфузионна хематология вече има резерв от кръвна плазма, каза още директорът на центъра, д-р Жанина Йорданова. Срокът на съхранение на плазмата е 24 месеца и това дава възможност, отколкото повече дарители вземаме, да имаме повече резерв, за да сме спокойни, че ще осигурим всички нужди. В центъра консумативи има, работят с два апарата, налични са и специалните фризери, в които се съхранява плазмата. Центърът за даряване на реконвалесцентна плазма в морската столица се намира на бул. „Цар Освободител“ 100, в двора на МБАЛ „Света Анна“.

 

monitor.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *