Мъж открадна самоличността на пловдивчанин и му натресе лизинг за телефон

Мъж открадна самоличността на пловдивчанин и му натресе лизинг за телефон

Потърпевшият се оказал с нов телефон, но само по документи. Всичко започнало с една изгубена лична карта, намерена от недоброжелател.

През 2017 година пловдивчанин загубил личната си карта в квартал Кючук Париж. Той подал жалба в Първо районно, както и заявление за нов документ за самоличност. Междувременно обаче личната карта на пловдивчанинът била намерена от мъж, многократно осъждан за дребни престъпления.

Вместо да върне документа, рецидивиста решил да я задържи, тъй като човекът от снимката и той си приличали. Така повече от година мъжът се представял с чуждата самоличност.

В края на 2018 година, той се започнал с дама в социалните мрежи. Отново използвал чуждото име, като заявил, че е от Благоевград и е шофьор на камион. Взаимоотношенията помежду им се задълбочили и двамата започнали да се виждат в Пловдив. По време на разходка в Центъра, двойката посетила магазин за мобилни апарати. Там мъжът си харесал телефон и пожелал да го купи на лизинг.

Подал фалшивата карта, а служителката дори не се усъмнила в достоверността й. Съставен бил договор за лизинг, като междувременно от мобилният оператор била получена справка, че потребителят вече има договор към фирмата.

Измамникът обаче, убедително се съгласил да се променят условията на договора, само и само да получи телефона. Така и станало. Изготвени били документите, които мъжът подписал и същия се сдобил с нов телефон.

Ден по късно, нищо не подозиращия пловдивчанин получил съобщение от мобилния си оператор, че има промяна в договора му, както и вноските за лизинга. Смаян измаменият веднага посетил офис на телекомуникационното дружество. Там разбрал за документите и подробностите около случилото се. Посетил и клона на фирмата, от където е бил закупен телефонът, където станало ясно за измамата.

Потърпевшият подал жалба в Първо районно. Не след дълго крадецът на самоличности бил заловен. Той бил хванат в друга издънка и прибран в ареста. Униформените открили у него личната карта и телефона. Приятелката му и служителката на магазина за мобилни апарати са разпознали крадеца, като разказали, че се е представял под друго име.

На мъжът били повдигнати обвинения и не след дълго изправен на съд. Оказва се, че той е стар познайник на съдебната система. Последното му осъждане е било през 2010 година, когато е получил 6 години затвор.

Затворът не се размина на рецидивиста. Той бе наказан от магистратите в Районен съд с лишаване от свобода от 1 година и 11 месеца, при първоначален строг режим.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *