Мъжът с коронавирус от Кюстендил изолиран заедно с медицински екип

„Първият заболял от Ковид-19 в Кюстендил е на 62 години и е настанен в обособеното специализирано за това отделение в кюстендилската болница – съобщи на брифинг вчера кметът на Кюстендил Петър Паунов. – Мъжът е изолиран заедно с медицински екип, който полага грижи за него. Състоянието му се определя като средно тежко до тежко”, посочи Паунов.

Десет човека са под 14-дневна карантина в белодробното отделение на местната болница, защото са били в отделението в момента, когато там е бил открит коронавирусът, пише в. „Струма“.

Градоначалникът е категоричен, че не се налага затваряне на болницата в Кюстендил, защото всеки с белодробни усложнения минава през специализиран кабинет за преглед още в самото приемно и оттам има изолиран коридор, по който се стига до отделението.

„При тях се влиза със защитни облекла”, категоричен е Паунов. Градоначалникът уточни, че болният не е от обявените в четвъртък пациенти с бронхопневмония. „Бяхме изпратили други 6 проби за изследване и едната показа положителен резултат”, добави той.

„В момента в кюстендилската болница са настанени шестима човека с бронхопневмония. Досега при тях няма положителни резултати за Ковид-19.

Заболелият 62-годишен мъж е живял с майка си, която също е поставена под карантина, проверени са и всички негови възможни контакти – каза още Паунов. – За него се знае, че не е от прибиращите се от чужбина. За да спрем спекулациите, той не е нито от кв. „Колуша”, нито от кв. „Изток”, да кажем, че е от широкия център”, добави Паунов.

„Най-важното е отново спазването на дистанция и всички мерки. Моля ви, използвайте само официалната информация, всичко, което се използва по неофициален път, на 90 % е лъжа. Благодаря ви, че възприехте призива ми да няма струпване пред Спешен център, за щастие в подходящия момент всички са се оттеглили. Поддържайте връзка с личния си лекар по телефона“, коментира Паунов.

„Изключително важно е в този момент да се съхраним като семейство, като общество, да се подкрепяме. Затова ви моля – спазване на дистанция, на всички хигиенни мерки. В момента в света никой не знае срещу какво сме изправени“, подчерта още той.

В момента в община Кюстендил под карантина са поставени общо 135 човека, от тях два са новите случаи , за други 68 тя е изтекла, без да са показали никакви признаци на заболяването.

Паунов предупреди, че има сигнали за започнали телефонни измами, и уточни, че никой не иска пари нито за настаняване в болница, нито за дезинфекция.

Паунов оповести, че в общината са постъпили два сигнала за това, че се ангажират екипи на „Социална грижа” да доставят храни на хора, които имат близки, които да се грижат за тях, и призова да не се спекулира с екипите на общината, които помагат на хора в нужда.

„Има и сигнали за неправомерен принудителен неплатен отпуск на служители на различни фирми и предприятия. Никой не може да ви изпрати в неплатен отпуск съгласно Закона за извънредното положение. Работодателят може да ви пусне в платен отпуск, и то 50% от него. Подавайте своевременни сигнали, екипите на Инспекцията по труда са на линия”, каза още Паунов.

Доброволците, записали се в общината до този момент, са 77, каза още кметът на Кюстендил.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *