Мутафчийски: Очакваме първите излекувани у нас

Мутафчийски: Очакваме първите излекувани у нас

Днес ще стане ясно дали имаме първите българи, за които е потвърдено, че са изчистени от COVID-19. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Един от случаите е с хоспитализираната във ВМА лекарка. „Тя е в перфектна кондиция, въпреки че имаше бронхопневмония. Утре ще направим първите тестове дали е отрицателна“, обясни ген. Мутафчийски пред bTV.

Той отбеляза, че случаят е придобил голяма публичност, но има и още 4 човека, на които ще се прави първо тестуване. За излекуван от коронавирус се смята всеки, който има два отрицателни теста в рамките на 24 часа.

Средната продължителност на това „изчистване“ от вируса е 21 дни, но са описвани и случаи до 37 дни.

„Първите научни съобщения са, че остават поражения – особено при тежка пневмония“, отбеляза шефът на ВМА.

Прогнозата, която дава здравният инспектор д-р Ангел Кунчев, е, че коронавирусът ще отшуми до 3 месеца.

Вирусологът проф. Радостина Александрова обясни, че вече има данни за съществуването на два различни варианта на коронавирус. Вторият започва да се разпространява още по усилено от началото на тази година, но е с по-лека клинична картина.

„Вирусите като коронавируса съдържат РНК, при тях трябва да се образуват нови молекули когато се образува потомство. Винаги могат да настъпят грешки, тъй като не разполагат със системи, с които да ги поправят“, обясни проф. Александрова.

Вирусът по някакъв начин се опитва да се приспособи към нас, протича по-леко, но това означава, че по-малко хора търсят лекарска помощ, каза още специалистът.

Върху гладки повърхности вирусът може да се задържи до 24 часа, обясни и експертът по хигиена проф. Емил Воденичаров. Той даде няколко съвета за поддържане на хигиена и за дезинфекция.

Да се слага дезинфектант на стъпката пред входната врата, който може да бъде и разтвор с белина в съотношение 9 към 1, както и да се използва разтвор от хлорна вар.

Друг практичен съвет е, след като се приберем вкъщи да изнесем връхните си дрехи навън да се проветрят и да стоят на слънце два – три часа.

Слънчевата светлина убива вируса, категоричен беше той и предположи, че UV лампите също би трябвало да го убиват.

„Светлината от тях да се насочва към тавана, хората да не облъчват себе си“, посъветва още проф. Воденичаров.

Той отбеляза също така, че е добре плодовете и зеленчуците да се измиват със сапун, но след това задължително да се изплакват обилно с вода или да се накисват. Мийте и белете плодовете, посъветва той.

И двамата специалисти бяха категорични, че лекарства трябва да се употребяват само след консултация с лекар.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *