Мутафчийски: Над 90% от COVID пациентите във ВМА са неваксинирани

До две-три седмици очаквам да получим достатъчно данни по въпросите, които ни интересуват за Омикрон варианта – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините. Това заяви пред БНТ проф. Венцислав Мутафчийски, директор на ВМА.

Според него каквото и да се говори за Омикрон варианта в момента, е спекулативно. Новият щам е с над 50 мутации, от които 30 са в шипчестия протеин. Това е вариантът с най-много мутации досега. Невинаги обаче мутациите означават, че щамът е по-лош.

Над 90% от COVID пациентите във ВМА са неваксинирани, отчете генерал Мутафчийски. По думите му все по-често се случва пациент да си признае, че си е извадил фалшив сертификат, когато състоянието му се влоши.

Европа вероятно няма да остане безучастна към ниските нива на ваксинация у нас, коментира началникът на ВМА. Според него въпреки правото на свободно придвижване на гражданите е много възможно да се наложат рестрикции към България или най-малкото да се посъветват гражданите на другите държави да избягват пътуванията до нашата страна.

Мутафчийски призова хората да не се вслушват в съветите да не се ваксинират заради придружаващи заболявания.

„Хора, когато ви кажат да не се ваксинирате заради много придружаващи заболявания, това е пълна лъжа. Многото придружаващи заболявания са първа индикация за имунизация,” изтъкна Мутафчийски.

Имунизирането на милиарди хора по целия свят е безпрецедентно и е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни, коментира проф. Мутафчийски.

ВМА е създадена като болница за екстремни ситуации – такава е философията на съществуването й, така че се справяме и с настоящата ситуация, заяви директорът на болницата.

Към момента във ВМА няма свободни интензивни легла. От лечебното заведение дават информация към „Бърза помощ“ за заетостта на леглата на всеки три часа.

„Държим екипите, които обслужват нашите болни, да бъдат достатъчно на брой. За едно 12-часово дежурство имаме по двама лекари, две сестри и двама санитари. Това означава, че за да се разкрият две такива COVID клиники, трябва да трансформираме поне три други, за да пренасочим персонала. Както знаете, вече не само инфекционистите лекуват COVID, а всички лекари“, каза Мутафчийски.

Във всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за алармиране при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи, за да се предотврати опасност от пожари и експлозии.

Тази година ВМА празнува 130 години от създаването си. Професор Мутафчийски поздрави всички, чийто професионален път е преминал през лечебното заведение.

Не се срамувам от нито едно свое действие, но съм разочарован от ниските нива на ваксинация у нас, заяви още проф. Венцислав Мутафчийски.

Той не даде оценка на настоящите мерки за справяне с разпространението на COVID, защото те са базирани на съвсем различна философия за управлението на пандемията в сравнение с тази, която е била възприемана по света в началото на епидемията.

Генерал Мутафчийски допълни, че няма намерение да отправя критики към колегите му, които в момента управляват пандемията у нас, тъй като в критикуването няма нищо продуктивно.

Началникът на ВМА за пореден път изтъкна, че не е изкушен от политиката. „Не съм допускал да се водят с мен разговори за влизане в политиката. Когато съм казал, че това не е за мен, означава, че не е за мен. Всеки човек трябва да си тежи на мястото,“ категоричен е ген. Венцислав Мутафчийски.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *