Музеят на пчелата показва живота в едно пчелно семейство

Музеят на пчелата показва живота в едно пчелно семейство

Музеят на пчелата е в София. В него посетителите могат да видят живота на пчелите отблизо – разказа в предаването „Днес“ на Радио Благоевград пчеларят Петър Вълчовски, председател на Сдружението „Био Град София“. Съвсем скоро проектът на сдружението ще бъде достъпен дигитално и всеки, който е любопитен, ще може да види как е организирано едно пчелно семейство. Проектът е подкрепен и от БНР.

Музеят се намира близо до метростанция Г.М. Димитров. Той работи единствено през топлите дни през пролетта и лятото, тъй като пчелите от ноември до март са в т.н. зимен период. „Добре е през този период да не се  закачат, само да се захранват при нужда и да се преглеждат. Не е добре да се отварят много, защото те създават една температура 36 градуса и така оцеляват през зимата“ – споделя Петър Вълчовски. През пролетта и лятото при заявки музеят има посещения от ученици, деца от детски градини, организирани  групи. „Разказваме и показваме това, което има в музея. Едната част е оборудвана с картини, информация. Другата част обаче е жив кошер, който е прозрачен и може да се наблядава в топло време какво правят пчелите вътре. В зависимост от възрастовата група децата задават различни въпроси. На по-малките обясняваме основни неща като приказка. Разказваме за семейството, йерархията в един пчелен кошер, някои любопитни факти“ – споделя още Петър Вълчовски.

Животът на пчелите е кратък – 30-40 дни. Тези, които остават в кошера през зимата живеят 6-7 месеца. Царицата в кошера живее 7 години. В един кошер може да има от 1 000 до 50-80 000 пчели.

 

bnr.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *