МС предлага удължаване на временната закрила за украинци

МС предлага удължаване на временната закрила за украинци

С още година да бъде удължен статутът на пребиваването на украинци, получили временна закрила. Това предлага правителството за обществено обсъждане.

Валидността на картите за временна закрила изтича в началото на март. Предложението е тя да бъде удължена до март 2025 година. Това е поредното удължаване на сроковете на валидност. Предложението е по европейско решение от 2022 година за временна закрила. То беше удължено до март 2025 г. от Европейския съвет. Регистрационните карти се издават от Агенция за бежанците при Министерския съвет.

Досега близо 173 000 украински бежанци са регистрирани за временна закрила у нас. На близо 65 000 регистрационните карти изтичат до началото на март.

Данни на „Евростат“ през декември посочват, че за времето от началото на войната само Германия, Полша, Чехия и Испания са издали повече документи за закрила от България.

Временната закрила осигурява на украинците свободно придвижване, на работа, здравеопазване, образование и настаняване в ЕС. Общественото обсъждане е до средата на февруари. /bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *