Морски топлинни вълни обхващат океанското дъно около Северна Америка

Морски топлинни вълни обхващат океанското дъно около Северна Америка

Топлинни вълни, които се разгръщат на дъното на океана, могат да бъдат по-интензивни и по-продължителни от тези на морската повърхност, установи изследване, цитирано от Ройтерс.

Екип от учени от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата (НОАА) на САЩ са извършили първата оценка на морските топлинни вълни по континенталните шелфове на Северна Америка. Те са установили, че дънните топлинни вълни са с 0,5 до 3 градуса по Целзий по-топли от нормалните водни температури и могат да продължат повече от шест месеца – много по-дълго от топлинните вълни на повърхността.

„Ние просто не разполагаме с достатъчно инструменти по дъното на континенталните шелфове на океана“, казва съавторът на изследването Дилън Амая, климатолог от НОАА, и добавя: „Океанът е нещо мощно, той унищожава инструментите, които сме държали във водата твърде дълго време“. Повърхностните топлинни вълни се регистрират от спътниците и те могат да доведат до огромни цъфтежи на водорасли. Никой обаче не подозира за дънните морски топлинни вълни, докато не се появят последиците от тях, засягащи дънни видове като омари и раци, които са обект на промишлен риболов, казва Амая.

При изследването, публикувано в списание „Нейчър къмюникейшънс“, са използвани компютърни модели на океана, за да се анализират топлинните вълни на морското дъно. Учените установиха, че понякога морската топлинна вълна може да засегне едновременно повърхността и дъното на океана, докато топлинните вълни на дъното на океана могат да се появяват и самостоятелно. Океанът е абсорбирал около 90 % от излишната топлина от глобалното затопляне, като средната му температура се е увеличила с около 0,9 градуса по Целзий през последното столетие. Морските топлинни вълни са зачестили с около 50% през последното десетилетие. „Все още не е ясно е дали изменението на климата влияе толкова силно на дънните топлинни вълни, колкото на повърхностните“, казва Амая.

Предишни дънни морски топлинни вълни са унищожили популации от тихоокеанска треска (Gadus macrocephalus) и снежен рак (Chionoecetes opilio). „Популацията на тихоокеанска треска в Аляския залив е намаляла със 75% след голямата морска гореща вълна през 2015 г.“, казва Майкъл Якокс от Югозападния научен център по рибарство на НОАА. По думите му по-топлата вода увеличава енергийните нужди на видовете, като същевременно намалява количеството на плячката им, което води до забавяне на цикъла им на възпроизвеждане./bta.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *