Младата кардиоложка д-р Жулиета Старкова е най-новото попълнение в МБАЛ – Разлог

Лекарката идва от благоевградската болница. Според кмета на Разлог Красимир Герчев усилията в посока подобряване базата на лечебното заведение и условията на труд в него вече дават резултат, а надеждите са, че занапред ще бъдат привлечени още млади кадри. Община Разлог ще предостави безвъзмездно и общинско жилище на младата специалистка, която засега е с намерение да остане да работи и да се развива в местната болница.

„Болницата в Разлог е стратегически обект и през годините успяхме да обновим почти изцяло материалната база. Това беше нашата стратегия в посока привличане на кадри. Решихме и някои генерални проблеми като газификацията на лечебното заведение, обезпечихме я и с агрегат за ток, какъвто беше крайно необходим. Болницата е така обгрижена, за да може лекарите, които ще работят тук, да имат добри условия. Ние сме в конкурентна среда и всеки се стреми да привлече добри лекари и те съответно правят своите проучвания за болница, която е добре обезпечена. Кадровият въпрос е много важен и всичките тези усилия, които сме положили за ремонти, за апаратури, за проекти са именно в тази посока и мисля, че ще дадат резултат“, коментира кметът Красимир Герчев. Той поясни, че резултат дава и приетата преди три години програма за подкрепа на лечебното заведение за млади стипендианти, които искат да завършат специалност и да работят в местната болница. Условието е те да останат там поне пет години.

„Имаме позитивност в тази посока и към днешна дата имаме петима специализанти, които са проявили интерес към тази програма. Надяваме се да имаме успех и предлагайки добрата база, тези лекари да се реализират при нас и да развият потенциала си“, допълни още Герчев.

И ако допреди два месеца болницата в Разлог търсеше лекари за почти всички отделения, сега кадровото й обезпечаване до известна степен се е подобрило.

Младите специализанти, които смятат да останат, са носителката на „Златен Хипократ” д-р Петрова, която специализира акушерство и гинекология и работи в РО, д-р Гаминчева – образна диагностика, д-р Георгиев – хирургия, д-р Каназирев, който работи във вътрешно отделение от няколко месеца, а желанието му е да специализира гастроентерология, както и д-р Дунгьова, която е започнала в детско отделение и специализира педиатрия. Там има още един млад кадър – д-р Куньова, която вече има специалност педиатрия.

В същото време д-р Радка Божикова, която доскоро оглавяваше РО в разложката болница, си е дала още малко време да помисли. Тя е оттеглила заявлението си за напускане и е в неплатен отпуск за една година. През този период ще работи в Благоевград. Към момента РО в МБАЛ – Разлог се оглавява от д-р Попов.

Въпреки новите попълнения кадровият дефицит все още не е решен напълно. Лечебното заведение в Разлог към момента има крещяща нужда от анестезиолог. Единственият такъв специалист д-р Димитрова не е на работа. Липсата на анестезиолог спъва работата на всички отделения, а лечебното заведение е принудено да насочва пациенти към други болници. Още от началото на годината две свободни работни места за анестезиолози са обявени и в Бюрото по труда в Разлог, но към момента не е проявен интерес. Две са обявените места и за специалисти инфекциозни болести. За пълното кадрово обезпечаване се търсят още хирург, невролог, кардиолог, гастроентеролог и лекар – вътрешни болести.

 

 

Struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *