Мицотакис: ЕС ще трябва да наложи „смислени“ санкции на Турция

Европейският съюз трябва да наложи „смислени“ санкции на Турция, ако Анкара не изтегли военните си „активи“ от спорните райони в източно Средиземно море, пише гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в статия, публикувана днес и цитирана от Ройтерс.

Гърция и Турция спорят за морските си граници в този район, а Турция изпрати там кораб за сондажи за петрол и газ, припомня Ройтерс.

„Ние се нуждаем от диалог, но не когато сме държани на мушка. Заплаха за сигурността и стабилността на моята страна е заплаха за благополучието и сигурността на всички страни членки на ЕС“, посочва Мицотакис в статия, публикувана във вестниците „Лондон таймс“, „Франкуртер алгемайне цайтунг“ и френския „Монд“.

Този месец се очаква лидерите на ЕС да конкретизират своя отговор на турските действия, напомня Ройтерс.

Ако Турция не изтегли своите активи, трябва да бъдат наложени „смислени“ санкции, пише гръцкият премиер. Ако Европа иска да има истинска геополитическа сила, тя просто не може да си позволи да се примири с войнствена Турция“, отбелязва Мицотакис. По думите му Турция още разполага с време, за да избегне санкциите и да „направи крачка назад“.

Те трябва да отстъпят, да се върнат на масата на преговори и да се започне отново от момента, в който те напуснаха проучвателните разговори през 2016 г. И ако не можем да се разберем, тогава трябва да потърсим решение в Хага, посочва Мицотакис, като има предвид Международния съд за суверенни права.

Гръцкият премиер ще обсъди по-късно днес с френския президент Еманюел Макрон обтегнатите отношения между ЕС и Турция, посочва Ройтерс. Мицотакис и Макрон ще участват в седмата среща на върха на страните членки на ЕС с излаз на Средиземно море заедно с лидерите на Португалия, Испания, Италия, Кипър и Малта, отбелязва БТА.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *