Мицотакис: Гърция навлиза в най-трудния етап на борбата с пандемията!

Мицотакис: Гърция навлиза в най-трудния етап на борбата с пандемията!

Гърция навлиза в най-трудния етап на борбата с пандемията, близките седмици ще бъдат критични и страната трябва да издържи до получаването на ваксина срещу коронавируса, най-вероятно през януари, заяви днес гръцкият премиер Кириакос Мицотакис по време на парламентарни дебати за мерките срещу коронавируса, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

По повод принудителното въвеждане на втора всеобща карантина в страната от 7 до 30 ноември, премиерът подчерта, че държавното ръководство е положило усилия да не замразява икономическата активност и е искало да предприеме местни целеви временни мерки, но не е успяло да удържи разпространението на вируса.

„Бяхме принудени да вземем решителни мерки за всеобща карантина, когато се убедихме, че сме изправени пред прекомерно увеличение на броя на случаите“, каза Мицотакис. Той посочи, че през последните 10 дни се наблюдава рязко увеличение на броя на заразените и ако продължава със същия темп, системата на здравеопазването ще приема над 1000 пациенти всеки ден и над 100 от тях вероятно ще се нуждаят от интензивно лечение. Премиерът призова гражданите да изпълняват строгите изисквания на триседмичната карантина, за да се ограничи броят на новозаразените. „Близките седмици ще бъдат трудни“, подчерта Мицотакис.

Гърция отбелязва постоянно нарастване на броя на заразените с коронавирус от края на юли, когато бяха отменени повечето ограничения за населението и започна масов туризъм. В края на юли в страната се регистрираха от 20 до 70 случая дневно, докато сега броят им нарасна до 2500-3000. На 30 юли общият брой на заразените беше 4401, на 30 август – 6137, на 30 септември – 18 475, на 30 октомври – 37 196, а вчера достигна 63 321, което значи, че за три месеца се е увеличил над 14 пъти. От началото на пандемията в страната са починали 909 души.

Гръцкото правителство обяви в сряда национален полицейски час, който ще влезе в сила в петък, в опит да спре непрекъснатото нарастване на инфекциите и смъртните случаи.

Заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас заяви, че полицейският час ще се прилага от 21:00 до 5 сутринта и няма да важи само за хора, които трябва да напуснат дома си, за да отидат на работа, поради здравословни причини или кратка разходка с домашен любимец.

Ограниченията настъпиха, след като гръцките здравни власти обявиха рекордни 43 нови смъртни случая в сряда и 2752 нови инфекции, 635 от които бяха открити в района на Атика и 777 в Солун.

Тези, които искат да напуснат дома си след 21:00. ще трябва да изпратят SMS на 13033 или да имат документ от работодателя си.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *