Мицотакис: Големи геополитически ползи от газопровода с България

Мицотакис: Големи геополитически ползи от газопровода с България

Днес в Атина бяха положени окончателните подписи между Гърция и България за споразумението между двете страни за природния газ в Александруполис.

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна в Атина за финализиране на процеса, при който държавната „Булгартрансгаз“ ЕАД стана равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Премиерът и гръцкият му колега Кириакос Мицотакис бяха част от официалната церемония по подписване на договора между изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ Владимир Малинов и Асимина–Елени Копелузу, която е основен акционер в „Газтрейд” С.А. – проектното дружество, което ще реализира терминала за втечнен природен газ в близост до Александруполис.

„Пристанището на Александруполис отбелязва своята 150-годишнина тази година и се превръща в център за сътрудничество, източник на богатство и просперитет за страните и народите“, заяви Кириакос Мицотакис, обръщайки се към българския си колега Бойко Борисов на церемонията по подписване, за участието на българска компания в проекта за Терминал за втечнен природен газ в Александруполис.

„Някога това пристанище беше обект на войни, в миналите векове. Днес е пример за това колко далеч можем да стигнем от мирното съвместно съществуване и икономическо сътрудничество в полза не само на нашите два народа, но и на по-широкия балкански регион“ допълни още премиера Мицотакис.

Премиерът поздрави Бойко Борисов за участието на българската компания и им пожела скоро да присъстват и на официалното откриване.

„Днес, с подписването на споразумение между акционерите, тази голяма инвестиция се задейства с крайна цел да превърне най-източното европейско пристанище на страната ни в глобален енергиен център. Газът ще бъде канализиран в края на 2022 г. и началото на 2023 г. към Гърция, България и цяла Югоизточна и Централна Европа “, каза г-н Мицотакис.

Той посочи, че въпреки сложността и прекъсването от пандемията, проектът се активира без забавяне. Подчерта, че газта ще достигне до Румъния през България, като същевременно се позова на ползите от детоксикацията от по-замърсяващи и скъпи форми на енергия, отбелязвайки, че Гърция прилага план за постоянно отстраняване на лигнит най-късно до 2028 г.

Гърция и България станаха ключови центрове и сега играят централна роля в енергетиката„, заяви от своя страна българския премиер Бойко Борисов.

В краткото си приветствие по време на церемонията по подписването за участието на българската компания Булгартрансгаз в проекта, подчерта, че преди няколко години никой не си е представял, че това ще се случи.

„Правихме инвестиции, променихме динамиката, с инвестициите, които направихме под покрива на приятелството с Гърция “, добави българският премиер.

Той отбеляза, че изграждането на проекта ще повлияе значително на икономиката на страните в региона и посочи, че ако погледнем картата на проекта, човек ще разбере, че газовите потоци са се променили, нещо, което се е случило чрез реакции и конфронтации със сили и икономически участници. 

„И стигнахме до решение, което удовлетворява всички страни, както инвеститорите, така и партньорите“, каза Бойко Борисов, който на финала на приветствието си, благодари на хората, които въпреки пандемията на коронавирус не се огънаха и приключиха проекта“.

От правителството припомнят, че в началото на 2020 г. „Булгартрансгаз“ ЕАД сключи предварителен договор за закупуването на 20% от акционерния капитал на „Газтрейд С.А.“. След като днес документите бъдат финализирани, страната ни ще има реално участие в проекта и съществен принос за възможността втечнен природен газ да бъде доставян от различни източници, включително от САЩ, Катар, Израел и др.“, обясняват от правителствения пресцентър.

Планираният капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г.

Визитата на Борисов продължава в работна среща с Мицотакис на тема пандемията, европейският дневен ред, Западните Балкани.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *