Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Виена, където ще участва в работна среща

Министър-председателят Бойко Борисов пристигна във Виена, където ще участва в работна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц и премиерите на Чехия – Андрей Бабиш, на Латвия – Артурс Кришянис Каринш, на Словения – Янез Янша и на Хърватия – Андрей Пленкович.

 

Във фокуса на разговора на шестимата лидери е позицията за справедливо разпределение на ваксините срещу COVID-19 въз основа на процента на населението на всяка страна членка на ЕС. Срещата се провежда в австрийската столица след като в събота Борисов, Курц, Бабиш, Каринш, Янша, а по-късно към тях се присъедини и Пленкович, изпратиха писмо до председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В него лидерите изтъкнаха значението на европейската солидарност, която гарантира, че всички държави членки – големи или малки, имат равен достъп до ограничения ресурс, какъвто към момента представляват ваксините срещу COVID-19. В писмото бе отбелязано също, че трябва да се гарантира, че всички страни членки на ЕС при еднакви условия ще могат да достигнат общите ваксинационни цели, определени от ЕК за второто тримесечие на настоящата година.

 

В хода на срещата във Виена днес българският премиер ще подчертае, че държавите членки следва да получават доставките на ваксини, съгласно договорените от Европейската комисия и производителите количества. От изключително значение е доставките изпращани до държавите членки, да бъдат изпълнявани едновременно и пропорционално на населението в страните членки. Само по този начин ще се постигне едновременен за целия ЕС колективен имунитет е становището на министър-председателя Бойко Борисов.

Премиерът ще посочи пред лидерите във Виена, че пропорционалното разпределение на ваксините на квотен принцип на база население трябва да бъде приложено и за доставките, а не само за поръчаните количества. Чрез този механизъм ще се гарантира едновременно изпълнение на фазите по ваксинационните планове и ваксинирането на лицата от рисковите групи население.

Едновременното постигане на колективен имунитет на ниво ЕС се очертава като единствения възможен изход към момента за възстановяване от пандемията, предизвикана от COVID-19, е становището на министър-председателя Борисов.

 

Във Виена българският премиер ще проведе и двустранна среща с австрийския канцлер Себастиан Курц.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *