Министър Ангелов: В област Кърджали наблюдаваме малък брой случаи на COVID-19, но отчитаме и „скрита заболяемост“

В област Кърджали наблюдаваме едни от най-ниските нива на заболяемост от COVID-19 в страната, на фона на не малък брой хоспитализации на пациенти с доказана коронавирусна инфекция. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на брифинг, след като се запозна със създадената в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ организация за обслужване на нуждаещи се от болнично лечение пациенти с COVID-19. Най-вероятно несъответствието се дължи на т. нар. „скрита заболяемост“, което означава, че граждани с клинична картина не се изследват за COVID-19 по една или друга причина.

Многопрофилната болница в Кърджали разполага с 340 болнични легла, 116 от които са предназначени за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. В момента от тях заети са 94, от интензивните легла – общо 10, заети са 3. Лечебното заведение е предвидило и резервни 16 легла, което да бъдат използвани при усложняване на епидемичната обстановка в областта. Областната болница има възможност за осигуряване на 25 реанимационни легла, оборудвани с респиратори. В болницата са ангажирани 617 души персонал, от които ваксинирани към момента са 120, а други 91 вече са преболедували. Това стана ясно още от думите на здравния министър.

„Ситуацията отчитаме като добре контролирана, нямаме притеснения. Всички лечебни заведения в областта – болниците в Кърджали, в Момчилград, в Ардино и в Крумовград, са снабдени с достатъчно количества лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти за обезпечаване потребностите на гражданите от навременни и качествени диагностика и лечение“, заяви проф. Ангелов.

В отговор на журналистически въпрос за епидемичната обстановка на национално ниво здравният министър посочи, че данните са близки до тези през месеците октомври и ноември 2020 г., но здравната система е значително по-подготвена, лечебните заведения са оборудвани с необходимата апаратура, медиците са по-спокойно с оглед натрупания опит, а системата на спешната медицинска помощ реагира максимално бързо на подадените сигнали.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *