Министър Ангелов в Гоце Делчев: Няма риск за ваксинираните с AstraZeneca

Здравният министър проф. Костадин Ангелов призова от Гоце Делчев хората, които са имунизирани с препарата на AstraZeneca, да бъдат спокойни. Той каза, че няма риск за тези, които са ваксинирани с него. “Мои близки също са ваксинирани с ваксината на AstraZeneca. Тази ваксина е много позната на медицината. Подобен тип векторна ваксина е тази за грип. В света са направени милиони ваксинации с такава ваксини, нека хората да бъдат спокойни”, заяви Ангелов.

Той обясни и че ваксината на АстраЗенека има голям срок на годност, ваксините, които в момента са доставени у нас се съхраняват в РЗИ-тата и склада на БулБио. Няма да се стигне до изхвърляне на дози, категоричен е министърът.

По думите на министъра е възможно електронният регистър за ваксинация да заработи отново в четвъртък.

„Ако до сряда излязат всички резултати, които очакваме от лабораториите на Съдебна медицина в Пловдив, още в четвъртък можем да възстановим ваксинационния процес”, уточни проф. Ангелов.

Относно карантината за пристигащи от Африка министърът каза, че е наложена с цел да се направи животът на българите на територията на страната по-сигурен.

„Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на вируса, включително южноафриканския и нигерийския, за които има съобщения, че са резистентни както на лечение, така и на ваксината. Ние сме длъжни да направим това нещо с оглед на превенцията на всички български граждани”, добави проф. Ангелов.

 

Struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *