Министерският съвет предлага на президента да издаде указ за награждаване с ордени  на четирима дейци

Министерският съвет предлага на президента да издаде указ за награждаване с ордени на четирима дейци

Министерският съвет реши на заседанието си днес да предложи на президента на Република България да издаде указ за награждаването на четирима дейци за особени заслуги към българската държава и нацията:

–          Адриана Благоева с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен за големите й заслуги в областта на културата и изкуството;

–          Хикмет Мехмедов с орден „Стара планина“ първа степен за изключително големи му заслуги в областта на културата и изкуството;

–          Михаил Петров с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ първа степен големите му заслуги в областта на културата и изкуството;

–          Любен Чаталов с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ втора степен за големите му заслуги в областта на културата и изкуството.

Предложението е на Министерството на културата.

Проф. д-р Адриана Благоева е създател и диригент на Хора на софийските момчета, носители на множество награди в страната и чужбина.

Проф. Хикмет Мехмедов е хореограф, режисьор и балетмайстор, един от най- уважаваните творци в съвременната история на българския балет.

Михаил Петров е актьор в трупата на Народния театър “Иван Вазов” от 1973 г., който в продължение на 45 сезона като актьор и режисьор създава незабравими роли.

Любен Чаталов има повече от 150 кино и театрални роли, за създаването на които е удостояван с награди и отличия.

Връчването на държавните награди е израз на висока чест и уважение към техните изключителни заслуги за развитието на хоровото изкуство, музиката, балета, театралното изкуство, актьорското майсторство и българската култура.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *