Минимум по два басейна с олимпийски размери изпиват всяко денонощие туристите по морето

Минимум по два басейна с олимпийски размери изпиват всяко денонощие туристите по морето

Минимум по два басейна с олимпийски размери изпиват всяко денонощие туристите по морето, пише „Телеграф“.

В средата на август курортите на юг се пукат по шевовете, а стотици хиляди летовници наблягат яко на пиенето. Бира и спиртни напитки се леят като из ведро. По разбираеми причини най-голямо е изпитото количество бира, която най-много върви в жегите на плажа и след него. Точна статистика за космическите количества алкохол, които се изпиват по морето, няма, а и не може да има. Но приблизителни сметки, направени на база брой почиващи туристи, сочат, че по Южното Черноморие всеки ден се изпива поне един средно голям басейн с алкохол. Макар и стряскащи, цифрите се намалени в пъти в сравнение с минали сезони. Преди COVID кризата такова количество се изпиваше само за ден в Слънчев бряг, а сега същото количество е за цялото Южно Черноморие.

Тази фрапантна разлика идва от отсъствието на чуждите туристи, които бяха „отличници“ по пиене на твърдо гориво.

За разлика от тях българите пият значително по-малко или поне не се наливат до безпаметност. Родните летовници, които са основната част от почиващите по морето този сезон, не участват и в добре известните организирани запои, наречени Bar Crowl. Затова и потреблението на алкохол, особено твърд, е спаднало чувствително, твърдят запознати. Въпреки това стойностите на всекидневно изпитото отново са рекордни. Дори и най-порядъчните туристи си позволяват аперитив на вечеря, а повечето и по два. Това означава, че средно на човек се пада минимум по 100-200 грама твърд алкохол, а бирите се броят отделно.

В морските курорти по неписано правило открай време най-много се пие бира, на второ място са водката и уискито. Бирата продължава да държи първото място, но след COVID кризата водката и уискито отстъпиха второто място на ракията. Това отново е свързано с променения профил на туристите. Българите безспорно предпочитат нашенска сливова или гроздова в комплект със салата пред всичко останало.

Обществена тайна е, че в най-големия ни черноморски курорт Слънчев бряг пиенето отдавна се е превърнало в масов спорт. Тук рядко идва някой, който е въздържател, и това правило остава валидно и след COVID кризата. През последните десетилетия Сънито се сдоби със световна слава и стана меката на алкохолния туризъм.

В момента по Южното Черноморие почиват над 300 000 души. Цифрите показват, че ако всеки турист изпива дневно по една стограмка аперитив и по една бира, то дневно се харчат по 180 тона алкохол. Повечето почиващи обаче консумират поне двойно, особено когато питиетата са ол инклузив и никой не им брои чашките. Встрани от всякаква статистика остава тихото пиянстване по хотелските стаи в стил „битов алкохолизъм”.

По един басейн на денонощие изпиват и гостите на Варна и курортите около морската ни столица.

Ако имаше начин, щяха да изпият не басейн, а цялото море, коментира ситуацията варненски експерт в туризма. Според бармани всеки гост в заведенията средно минимум на час изпива 100-200 грама концентрат и литър бира. Пресмятането на изпитите количества все пак е условно, но на всеки алкохолен турист край Варна за вечер (около 4 часа в бара) се падат средно по 10 грама концентрат на минута и по половин чаша бира. Някои обаче пият денонощно. В едно нощно заведение с около 200-300 места всекидневно се зареждат по около 20-30 кашона с концентриран алкохол, главно текила и водка, и поне 20 кега бира, разказват още работещите в бранша.

Според проф. Стоян Маринов от варненската туристическа камара на територията на община Варна има регистрирана леглова база за 52 хиляди гости. При нейната пълна заетост средно 100 дни през активния летен сезон, това прави близо 5,2 млн. нощувки. От тях 20% са на деца и около 10% на трезвеници. Грубите сметки показват, че алкохол се консумира в останалите 70%, или около 3,5 млн. вечери. При употребата на минимум 100 грама твърд алкохол и литър бира на ден това означава, че през сезона се изпиват не по-малко от 350 тона концентрат и 3,5 млн. литра пиво. Което за ден е 3,5 тона алкохол и 350 000 литра пиво – количество, достатъчно да напълни един голям басейн. Като се има предвид обаче, че младата публика е преобладаващата и тя консумира поне по половинка до литър водка на ден и по 4-5 литра бира, сметките стават значително по-сериозни, или, че басейнът понякога ще се наложи да прелива. „Спокойно може да се приеме, че на Златните се пие двойно и тройно повече от средно изчислената минимална норма за Варна например”, коментира проф. Маринов.

„Алкохолът тук е евтин и чужденците пият като невидели“, коментират барманите на север. У тях си купуват 25 грама водка за 5 евро, а при нас за 100 грама в нощните дискотеки се плаща по 4-5 лева. Бармански и ресторантьорски летен трик у нас обаче е да се разрежда алкохолът на вече пияната клиентела. Така хем поръчките за консумация продължават през цялата нощ, хем клиентите се поддържат в кондиция, за да могат да продължават да се наливат до края на работното време. Това бе доказано и при внезапни проверки на Комисията за защита на потребителите, в които се установи, че в заведенията се предлага алкохол, чието градусово съдържание се разминава с обявеното на етикета.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *