Мигранти пак щурмуват границата с Гърция, блокирани са над 25 000 души

Над 25 000 мигранти остават блокирани на границата между Турция и Гърция. Напрежението се разпространява по протежението на цялата граница в район Еврос.

Атина е на път да обяви целия район в зона за военни учения, тъй като през изминалата нощ се наблюдават активни опити за преминаване на големи групи от мигранти.

В района на Александруполис е бил най-големият опит, където над 2000 души са се опитали да преминат границата. Засилва се и международният натиск върху Турция.

„В момента властите на Република Турция изтласкват около 130 хиляди бежанци, които преди това са били във временни лагери към турско-гръцката граница”, каза на брифинг контраадмирал Олег Журавльов, ръководител на руския център за помирение на враждуващите страни в Сирия, който е част от руското министерство на отбраната.

„Две трети от тях не са сирийски граждани. Те са афганистанци, иракчани, граждани на африкански страни. Турция притиска тези хора към Гръцката република”, заяви Журавльов.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви по време на съвместна пресконференция с лидерите на европейските институции, че мигрантската криза по границите с Турция е „асиметрична заплаха“ за границите на Европейския съюз, отбелязвайки, че Гърция и Европейският съюз няма да бъдат изнудвани, цитира думите му електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.

„Това вече не е проблем с бежанците. Това е грубият опит на Турция да използва отчаяни хора за промотиране на своята геополитическа програма и за отклоняване на вниманието от ужасната ситуация в Сирия“, каза той пред журналисти на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, с които той обиколи гръцко-турската граница по-рано през деня.

Мицотакис заяви, че хората, които се опитват да влязат в Гърция през последните дни, не идват от разкъсаната от войната сирийска провинция Идлиб, а живеят безопасно в Турция от дълъг период от време.

„Европа няма да бъде изнудвана от Турция по въпроса с бежанците. Готови сме да подкрепим Турция в справянето с проблема с бежанците и да намери решение на главоблъсканицата в Сирия, но не при тези обстоятелства. Моето задължение е да защитавам суверенитета на моята страна“, каза той.

„За съжаление Турция се превърна в официален трафикант на мигранти“, продължи той в коментари, направени на гръцки език, позовавайки се на официални изявления на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и видеоклипове в социалните медии, показващи, че турски служители предлагат безплатни превози до гръцката граница.

Мицотакис повтори, че Гърция ще защитава своята граница, която е и външната граница на Европейския съюз, като добави, че Атина очаква „осезаема солидарност“ от Европейския съюз.

„Но нека бъдем честни. ЕС не се справи със задачата да разреши миграционната криза. Надявам се, че тази криза ще послужи като събуждане за всички“, каза той, като отбеляза, че се надява настоящата криза да послужи като призив Европа да поеме своите отговорности.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *