Мечките в Парка край Белица се готвят за зимен сън

Мечките в Парка край Белица се готвят за зимен сън

„Подготовката на мечките за зимния сън по принцип започва още от юни месец, но точно сега мечките стават най-неактивни, защото започват подготовката са зимната си летаргия“ – съобщи за Радио Благоевград Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица.

Той уточни, че захранването на мечките вече приключва, тези, които си правят собствени бърлоги, вече са ги изкопали, запазват си мястото за зимния сън, подновени са старите бърлоги и леговищата се постилат с нови листа и клони.

„Очакваме три мечки да не успеят да заспят зимен сън. Това е Рику, който е най-младият обитател. Установихме, че мечките трябва да станат най-малко на 5 – 6 години за да изпаднат в зимна летаргия. На Веско, това ще му бъде първата истинска зима в Парка, на повечето мечки им трябва време за да се ориентират в това нещо. Имаме мечки, които буквално от първата зима спят зимен сън, но има и други, на които има трябва повече време да се нагласят, защото идват от места, където са нямали тази възможност, както беше при Монти, например. Лейди М е най-възрастната мечка в Парка и поради възрастта си ще видим при нея как ще се случат нещата“ – уточни Димитър Иванов.

Той припомни, че зимния сън на мечките трябва да започне реално в началото на декември и продължава до края на март. Паркът за танцуващи мечки ще бъда затворен за посетителите от 1 декември до 1 април, догодина. В момента все още има посетители, но посещенията намаляват. Работното време в момента е от 10 до 18 ч.

Екипът и мечките се чувстват добре с оглед на ковид ситуацията. Взети са и се спазват всички въведени вече противоепидемични мерки.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Димитър Иванов:

„Това, което можем да направим като обобщение за изминалите осем месеца от началото на пандемията е, че Паркът беше посетен от повече хора, отколкото миналата година, изключително и основно само от българи, което ни радва. Буквално последния месец имаме малко повече посещения от чужбина, това беше една – две седмици. Сега, нещата отново избухнаха и както се казва, който досега е успял да се разходи успял, който не е, си остава вкъщи. Съботите и неделите са все още пълни“ – съобщи още управителят на мечото селище.

По думите му, дезинформацията по отношение на противоепидемичните мерки през лятото е една от причините хората да не спазват всички въведени ограничения. Трябва време за да бъдат спазени всички правила, защото България за пръв път изпада в такава странна ситуация и нямаме изградени навици, как да реагираме в такава обстановка.

„Но, пък хубавото нещо на цялата ситуация е, че ни даде възможност да помислим за по-голямата картина, да излезем от всекидневието си, да помислим какво се случва и какво искаме от бъдещето си. Ясно е, че ще имаме много тежка зима, но пък преборим ли я, излизаме по-силни“ – коментира още Димитър Иванов.

 

bnr.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *