Мерките се затягат с нови локални мерки срещу пандемията от коронавирус

Мерките се затягат с нови локални мерки срещу пандемията от коронавирус

 От днес маските стават задължителни и на открито във Враца. Причината е, че в града има рязък скок на новите заразени, съобщиха от „Нова“. 

 

Според заповедта, маските трябва да се носят там, където има струпване на много хора на едно място – като пазарите, например.

Вчера от Щаба препоръчаха евентуални решения за разхлабване или затягане на мерките да се вземат на регионално ниво, в зависимост от ситуацията.

„Мерките са наложени със заповед на директора на РЗИ. След препоръка на министъра на здравеопазването да бъдат предприети локални мерки, в община Враца предложихме определени мерки. Те влизат в сила от днес и ще важат 14 дни – до 18 март включително“, обясни зам.-кметът на Враца Петя Долапчиева.

Според нея ситуацията в областта е изключително сериозна. Враца се намира в червена зона и се намира в първата тройка на общините с висок процент диагностицирани.

„493 на 100 000 е цифрата за община Враца на база последните 14 дни. Това налага въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки. Такива са носенето на маска на открито, когато човек посещава обществени места като пазари, тържища, изложения. Спират се свижданията в общинските лечебни заведения. Разрешава се отсъствието на децата от подготвителните за училище групи в детските градини. Това се случва за втори път, защото наблюдаваме заболеваемост и при децата, педагозите“, каза още Долапчиева.

Сред заразените деца е и бебе на 8 месеца, чието семейство е болно. Заместник-кметът подчерта тенденция за намаляване на възрастта при заразените в областта, което общинската управа определя като тревожно.

В Бургас вече отмениха плановия прием в болниците. Здравните власти посъветваха подобни стъпки да направят и в Кюстендил, Плевен, София и Враца.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *