Махат оценяването на учителите, да могат да увеличат доходите си

Махат оценяването на учителите, да могат да увеличат доходите си

Учителите да могат да растат кариерно, без това да зависи от Националния инспекторат по образование (НИО) и атестирането им. Тази промяна е заложил министърът на образованието проф. Галин Цоков в Наредбата за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти.

Причина за исканата промяна е фактът, че работещите в НИО са малко и не успяват да оценят всички, вследствие на което работещите в системата нямат възможност да растат в йерархията и да повишат доходите си. Данните показват, че за около 3 години са оценени едва около 15% от педагогическите специалисти, което възлиза на около 11 000, а други над 70 000 чакат да бъдат атестирани.

В момента, за да израсте в кариерата учител или възпитател, трябва да отговаря на няколко изисквания като стаж, професионална квалификационна степен и др., но и да е преминал атестиране в съответната образователна институция, пише „Телеграф“.

Същото изискване има и за професионалното развитие на директорите, заместник-директорите, психолозите и други педагогически специалисти. Същевременно атестиране могат да провеждат само училища и детски градини, които са преминали инспектиране от Националния инспекторат по образование.

Всички останали учители и директори са в неравнопоставено положение, като единствената причина за липса на кариерно развитие за тях е формалното изискване в действащата нормативна уредба по отношение на атестирането. По тази причина МОН инициира нормативна промяна, която ще премахне зависимостта между атестирането и инспекциите на Националния инспекторат по образование. Предвидените изменения ще позволят и кариерното развитие на педагогическите специалисти още от тази учебна година.

Промените ще решат проблема с невъзможността за увеличаване на заплащането на педагогическите специалисти в редица образователни институции поради непроведена атестация през последните години. Това е и мярка за задържане на специалистите в системата, която е особено важна за младите учители, които в момента на практика не могат да растат в кариерата. Също така те ще могат да кандидатстват в ново училище или за по-висок пост.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *