Математик: „Омикрон“ ще влезе у нас между 10 и 15 декември

Математик: „Омикрон“ ще влезе у нас между 10 и 15 декември

Вариантът „Омикрон“ ще влезе у нас между 10 и 15 декември, прогнозира в „Тази сутрин“ математикът проф. Огнян Кунчев.По думите му новият вариант ще се появи у нас заедно със студентите и работниците от Западна Европа, които се прибират у дома за празниците. Според Кунчев, ако „Омикрон“ навлезе у нас с пътуващите от Западна Европа, ще усетим ефекта на варианта в повишаването на случаите около Коледа.

Той допълни, че все още се знае прекалено малко за новия вариант, за да може да се направи предположение как би се развила една вълна от „Омикрон“.

„Познаваме този вариант от около седмица. Алармиращото е, че за по-малко от месец успява да удесетори броя на заразените с него“, каза доц. Любомира Гломб, която завежда отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя също каза, че не се наема с прогноза за кога точно ще проникне „Омикрон“ у нас.

„Засега РЮА има най-много опит. Симптоматиката не е различна. Тъй като населението на Южна Африка е по-младо, симптоматиката е по-лека, но това не бива да бъде извод, че ще бъде така за варианта по принцип. Предварителните прогнози са добри“, каза още Гломб.

Според данните от Южна Африка симптоматиката при „Омикрон“ не е различна. По думите ѝ обаче те не са достатъчни и това в никакъв случай не трябва да бъде извод, че ще бъде така.

Доц. Любомира Гломб допълни, че основният начин за борба с инфекциозните заболявания е ваксинация и превенция под формата на противоепидемични мерки.

„Така нареченият хибриден имунитет – от преболедуване и ваксинация, предпазва най-много“, каза вирусологът и отправи апел към хората да се ваксинират.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *