Математикът на Националния оперативен щаб: Очаква ни тежка зима

Математикът на Националния оперативен щаб: Очаква ни тежка зима

Проф. Николай Витанов опита да обясни какво ще стане с броя на новозаразените в следващите седмици и месеци. Според него е възможно техният брой да падне драстично, стига да се спазват мерките.

Ако всички българи започнат да спазват мерките в страната, ще паднем до 500 случая на заразени на ден. Това мнение изрази математикът на Националния оперативен щаб в предаването „Карай направо” по Нова тв.

Според него в момента доста хора не спазват мерките и това е причината случаите на заразени да са толкова много. Витанов също подчерта, че отдавна е минат „оптимистичния сценарий”, който е предвидил през пролетта.

„4000 случая на ден означават, че РЗИ вече имат грамадни трудности да наблюдават контактните лица и затова трябва да им се помага”, допълни проф. Витанов.

„Ако хората продължават да не спазват стриктно мерките срещу COVID-19, у нас в края на ноември броят на заразените ще достигне 79 хиляди”, смята още математикът. Той коментира още, че в Китай вече са преборили вируса с безапелационна карантина, но такава в Европа не може да бъде приложена.

„Очаква ни тежка зима. В момента ситуацията е доста неприятна. Това беше предсказано и ясно, че ще дойде”, каза той.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *