Масово купуват имоти в София преди първа копка

Масово купуват имоти в София преди първа копка

Активен е и пазарът на ново строителство у нас, посочват от Имотека. Около 50% от имотите, чиято офертна цена е около 1000 евро на кв. м в София, успяват да се реализират още преди първа копка.

„Строителите са гъвкави по отношение на схемите за плащане. Има сгради, при които купувачът плаща 10% на етап предварителен договор, а останалите 90% – след получаване на Акт 16”, казва Люба Атанасова.

Продължава да расте интересът към тристайните жилища – между януари и септември 37% от сделките са за такъв тип имоти при дял от 34% за същия период на 2020 година. Също 37% е делът на сделките за двустайни апартаменти, посочват от Имотека. Известено покачване се наблюдава в интереса към парцели.

„Ако през миналата година растящият интерес към къщи извън големите градове бе пряк резултат от пандемията, то днес ставаме свидетели на частично пренасочване на тези клиенти към възможността да се сдобият с парцел, на който сами да си построят къща. Това е логично развитие на ситуацията, тъй като много от къщите в продажба са в лошо състояние и на практика не отговарят на нуждите на купувачите. В този сегмент има и нови проекти, но броят им все още не може да достигне нивата на клиентското търсене”, посочва Люба Атанасова.

Според нея е изключително трудно да се обособи профил на клиента. Имоти купуват хора от различни възрасти и професии, което прави определянето на една група като по-активна от друга практически невъзможно.

Инвестиционните сделки бележат лек ръст и са около 19% от всички през периода от началото на годината до днес. Съществени изменения не се наблюдават и в мотивите за продажба в рамките на деветмесечието. През последните 3 месеца обаче от Имотека отчитат известно покачване на хората, които продават поради необходимост от пари.

„Традиционно тази група представлява около 12-13% от всички продавачи, но през третото тримесечие на 2021 година тя вече заема дял от 19%. Възможно е това да са хора, които на по-късен етап да искат да пренасочат парите в друга посока, но не е изключено и вече да са усетили кризата по-осезаемо. И в двата случая те са по-склонни на компромиси в цената, което е затихващо явление”, посочва Люба Атанасова.

Сделките без отстъпка продължават да увеличават дела си, сочат данните на Имотека. През първото деветмесечие на 2020 те са около 45%, към края на първото тримесечие на 2021 достигат около 55%, докато за целия период януари-септември без компромис са реализирани 64% от всички покупки. Още 17% от сделките са сключени с коментар в рамките на до 5000 евро.

Запазва се динамиката при периода на покупка, коментират още от компанията. Над половината от сделките се изповядват до 1 месец след старта на търсенето на имот. „Клиентите се запознават с детайлите на пазара бързо и не бавят излишно решенията си. Те се тревожат от растящата инфлация и негативните прогнози за предстоящата зима и предпочитат да се застраховат”, казва Атанасова.

 

istcok
istock

 

На пазара на наеми също се наблюдава сериозно раздвижване спрямо първите 9 месеца на 2020 година. С около 30% повече са сключените сделки за същия период на 2021 г. Търсят се основно двустайни, но и много тристайни апартаменти.

В централните, южните и източните райони на столицата цените на двустайните апартаменти са в широки граници – от 250 до около 800 евро месечен наем. Тристайните жилища в тези райони се предлагат на нива от 300-350 евро до над 1100-1200 евро./pariteni.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *