Марешки вдига затворен жилищен комплекс в Банско

Марешки вдига затворен жилищен комплекс в Банско

Една от десетките фирми на лидера на „Воля” Веселин Марешки – „Марешки недвижими имоти” ЕООД, започва строителство на затворен жилищен комплекс в местността Пончина могила в Банско. Съгласно представената информация и документация в РИОСВ – Благоевград в 3 съседни имота ще бъде изградена по една жилищна сграда със застроена площ от около 200 кв.м, като в границите на всеки един имот се предвижда да бъдат обособени и до три паркоместа. Всеки от поземлени имоти е с площ 1152 кв.м и още от 2013 г. са със статут „За жилищни нужди и отдих”. Според разрешителното, с което разполагат, височината на сградите в тях не може да надхвърля 7 метра.

В петък еконспекцията потвърди становището си отпреди 7 г., че няма екологични пречки за строителството, и даде картбланш на аптекарския бос да го започва.

До 2007 г. Марешки щеше да получи отказ за комплекс в тази местност, защото 5 дка от нея бяха включени под името Пончина могила в списъка на археологическите ценности извън границите на населените места. Преди 14 г. тогавашният ОбС в Банско обаче разреши строителството в местността Пончина могила и тя стана хотелската зона на курортния град. В нея е позволено изграждането на апартаментни сгради от затворен тип, хотели до пет звезди и спортно-рекреативни комплекси. Градоустройствените й параметри са плътност на застрояване 30 процента и минимална площ на имотите един декар. Изискването за покривите е да бъдат с наклон 40-45 процента. В зоната, която е на границата с парк „Пирин”, е позволена по-свободна интерпретация на местната архитектура, без буквалното й пресъздаване.

Пресечната точка между разрешената хотелска зона и планираните от Марешки жилищни сгради е терминът „апартаментни сгради от затворен тип”, каквито най-вероятно смята да строи бизнесменът.

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *