Макрон: Във война сме!

Всички пътувания ще се преустановят за срок от 30 дни

Европейският съюз ще затвори външните си граници за срок от 30 дни, за да се бори с епидемията от новия коронавирус. Това обяви френският президент Еманюел Макрон в телевизионно обръщение.  „Всички пътувания между неевропейски страни и ЕС ще се преустановят за 30 дни“, заяви Макрон.

Ние сме във война„, отсече поне пет пъти президентът, обръщайки се към сънародниците си за втори път за една седмица по повод пандемията от коронавируса, който се разпространява много бързо в страната. Той обяви, че всички текущи реформи във Франция, включително неговата спорна пенсионна реформа, ще се замразят, посочва ДПА.

NTD News@news_ntd

France Imposes 15-day Lockdown Over Coronavirus, Macron Announces

French President Emmanuel Macron announced Monday a full lockdown of France for 15 days after a recent spike …

Макрон съобщи, че правителството ще внесе в парламента законопроект, който му дава извънредни правомощия за справяне с епидемията от коронавируса.

Ще направим каквото е необходимо икономиката ни да се съхрани в тези много тежки времена. Никоя фирма няма да бъде оставена на риска от фалит. Никой французин няма да бъде оставен в нужда“, заяви Макрон и обеща, че работещите няма да загубят покупателната си способност. Той обеща също отлагане на редица плащания и задължения за малките предприятия и банкова гаранция от 300 милиарда евро за покриване на дългове на компании, изпаднали в затруднение.

Президентът заяви, че гражданите ще трябва да си стоят по домовете и да излизат само по належащи причини.

Тази ограничителна мярка ще влезе в сила от утре по обяд и ще продължи най-малко 15 дни. „Всяко нарушение ще се наказва“, предупреди Макрон.

Вслушайте се в здравните работници, които казват: Ако искате да ни помогнете, стойте си в къщи и избягвайте контакти“, посочи френският президент.

Той разкритикува хората, които вчера се струпаха по пазари и паркове след затварянето на баровете и ресторантите.

Не само че не успявате да опазите себе си, а не опазвате и другите, както се разбра от последните развития, които показват, че никой не е в безопасност„, каза Макрон.

Той съобщи, че е решил да отложи планирания за неделя втори тур на местните избори след консултации с председателите на двете камари на парламента и свои предшественици на президентския пост.

Премиерът Едуар Филип уведоми лидерите на политическите партии и това решение беше единодушно приветствано, отбеляза Макрон.

По-рано днес премиерът Едуар Филип обяви, че вторият тур на местните избори се отлага за 21 юни.

Френските власти съобщиха, че за денонощие броят на заразените в страната се е увеличил с 1210, а смъртните случаи – с 21. Така починалите вследствие на вируса са вече 148, а заразените – общо 6633-ма.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *