Магията на Сурва вече пали страстите в цяла Пернишка област

Магията на Сурва вече пали страстите в цяла Пернишка област

Магията на Сурва вече пали страстите в цяла Пернишка област. Във всеки град и село в региона ще лумнат сурвакарските огньове, нощта ще се превърне в ден, а маскирани с фантастични и страховите маски, препасани със звънци и чанове, ще играят ритуални танци и ще гонят злото.

Едни от най-посещаваните села на този празник са Габровдол и Еловдол, Земенска община, Сирищник, Светля и Ковачевци в Ковачевска община, Садовик и Кошарево в Брезнишко, Мещица, Батановци, Дивотино, Пернишко, Друган, Стефаново в Радомирско. За първи път ще участва в празника новосъздадената група в село Дрен, а сурвакарите от радомирския квартал „Първи борчески“ канят жителите в края на града, пише struma.bg.

В село Габровдол „Masters of The Dance“ ще направят истинско шоу в 19,15 ч. на 13 януари. В 20 часа е срещата между детската и мъжката група за предаване на традицията. 15 минути по-късно ще бъде посрещната и гостуващата група, а в 21 ч. ще бъде запален сурвакарският огън.
Гост на празниците в магичната нощ в Пернишко ще бъде министърът на културата Кръстю Кръстев, придружен от областния управител Людмил Веселинов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *