Лъчезар Томов: Трябва да ваксинираме по 100 000 души на ден, за да изпреварим нов, още по-голям пик на К19 в страната

За това предупреди в ефира на Нова тв математикът Лъчезар Томов. Той посочи, че в момента се намираме в разгара на трета вълна. Новият скок на случаите се дължи на отхлабването на мерките. 

При нас тестването е много нестабилно. Редовно ПСР тестовете спадат и затова намалява сериозно бройката“, заяви той.

Математикът допълни, че заради това се получава, че със закъснение научаваме какво се случва. По думите му случаите са повече.

„По моите преценки около милион и половина българи са прекарали болестта досега, в сравнение с официалната статистика. Това обаче не трябва да ни успокоява“, категоричен е Томов.

„Ако на първи март отворят ресторантите и заведенията бройките ще продължат да се увеличават с около 5-10% в зависимост от поведенията на хората. Ако заведенията са много пълни, ще има много бърза експлозия на случаите“, смята математикът.

„Израел изпревари заразата. Ако ваксинираме по 20 000 души дневно, това няма да е достатъчно. Може почти да не се усили заразата, но не и да се отслаби. 600 000 ваксинирани за месец все пак са 600 000 души, които няма да починат“

„2020 година България има надвишена смъртност спрямо последните 5 години. Има надвишаване в проценти, което е най-голямото в света, пред Мексико и Перу дори. Средната възраст на смъртност за България е 44 години. Имаме много пушачи, диабетици и хора с наднормено тегло. Все по-млади хора умират у нас“, каза Томов.

„Трябва да ваксинираме минимум по 100 000 дневно, ако искаме да изпреварим разрастващата се епидемия, без да имаме някакви мерки и ограничения. Това е потенциално възможно“, смята математикът.

„През цялата епидемия има зависимост между активните случаи и броя на хората в болници. Болниците се пълнят двойно по-бързо в момента. Ако в момента имаме 100 000 активни случая, каквито имахме през есента, то ще имаме не 7000 души в болница, както тогава, ами 15 000“, прогнозира той.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *