Лукашенко изпрати войски на западната граница на Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко поиска ръководството на министерството на отбраната да предприеме всички мерки за защита на териториалната цялост на страната, като обърне специално внимание на западната й част. Държавният глава направи съответното изявление в събота при посещение на военен полигон край Гродно, предаде БГНЕС.

„На първо място, за защита на западната перла на Беларус с център в Гродно. С приемането на най-строгите мерки за защита на териториалната цялост на страната ни“, заяви Лукашенко, цитиран от агенция БелТА.

Президентът на Беларус заяви, че против неговата страна се използва сценарият на цветните революции с използването на външен фактор.

„Всичко е ясно. Както очаквахме, всичко върви по плана на цветните революции с нажежаване на вътрешната политическа ситуация в страната“, каза той.

„Оригиналността и особеността на ситуацията се състои във факта, че е свързана външен фактор, което не винаги е така. Обикновено те се въртят вътре, свалят действащото правителство. Но тъй като правителството у нас си тежи на мястото, яростно се съпротивлява, включиха външен фактор“, каза Лукашенко.

Лукашенко също обяви очевидна западна военна подкрепа за опозицията, за което свидетелства движението на войските на НАТО към границите на Беларус.

„Виждате, че те вече влачат насам „алтернативен президент“ тук, правят това сериозно, доколкото западните държави наливат финансиране и подкрепа“, каза Лукашенко.

„Военната подкрепа е очевидна – движението на войските на НАТО към границите“, подчерта беларуският лидер. Според него опозицията планира да се обърне към западните държави, в случая към членовете на НАТО, за да защитят населението. „Въведат ли войски – и можете да сложите край на Беларус“, каза Лукашенко.

Президентът счита подкрепата на западните страни за опозицията за пряка намеса в ситуацията в Беларус.

Според други съобщения властите в Беларус са спрели множество информационни уебсайтове, съобщаващи за събитията в страната, обхваната от протести срещу авторитарния президент.

Беларуската асоциация на журналистите каза, че са спрени над 20 сайта, включително на финансираното от САЩ радио „Свобода“ и на финансирания от Полша сателитен телевизионен канал „Белсат“, съсредоточен върху Беларус.

Беларуското държавно издателство вчера спря да отпечатва водещите независими вестници „Народная воля“ и „Комсомолская правда“, посочвайки като причина проблеми с оборудването.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *