Луда работа! В центъра на София вече има имоти, чиито квадратен метър е стигнал 10 000 евро.

В центъра на София вече има имоти, чиито квадратен метър е стигнал 10 000 евро. Това съобщава предприемачът Владимир Колев пред Бизнес видео подкаст.

„В центъра на Париж квадратният метър средно е около 20 000 евро. Но като сравним стандарта на живот и заплатите у нас и във Франция, ще видим парадокса“, коментира предприемачът.

„Това, което младите предприемачи имат сега като бонус, е онлайн присъствието. Социалните мрежи са евтин маркетинг, който може да се използва. Това и непрекъснатите лекции по различни бизнес теми, са нещата, от които младите трябва трябва да се възползват, когато започват бизнес“, каза още Владимир Колев.

По думите му пречките за започване и водене на бизнес у нас най-вече са по линия на бюрокрацията.

„В момента лихвите по ипотечните кредити в страната са добри. Това е една от основните причини за презастрояването и за така наречения „имотен балон“. Никой обаче не може да знае със сигурност докога тези лихви ще са ниски. Това е страховито, защото много хора си купуват имоти на кредит, пускат ги под наем, но техните заплати не се повишават толкова бързо колкото цените на имотите.

Има цени на имоти в София, които са се увеличили с 300% за 2 години. В САЩ годишният процент на увеличение на имотните цени е 9%“, каза Колев.

Освен това много строители са алчни, правят спекулации само и само да продадат имотите си. Държавата и общините трябва да регулират тези процеси, добави той.

По думите му към момента, спрямо ипотечните кредити, инвестицията в имот е рентабилна. Тук обаче важно условие е да се избира имот, който има перспектива за дългосрочна инвестиция, а не просто да купите някакъв имот, обясни Владимир Колев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *