Летният туризъм тръгна! Почивката у нас е два пъти по-евтина от Гърция

Летният туризъм тръгна! Почивката у нас е два пъти по-евтина от Гърция

Над 40 процента ръст на чуждите туристи се очаква у нас това лято. Това каза директорът на Института за анализи в туризма Румен Драганов в предаването „България сутрин“.

По думите му най-много туристи у нас се очаква да дойдат традиционно от Израел, Великобритания, но и от Средния Изток.

„Не сме притеснени за летния сезон. За първите три месеца от годината сме на 27-о място като дестинация в света, имахме такива ръстове и в края на миналата година“, уточни Драганов.

По думите му София, Пловдив, Велико Търново, Варна и Бургас вече отчитат повече туристи от миналата година.

Румен Драганов стартира и цитира британско изследване, според което България е на първо място като най-изгодно място за пътуване, заедно с гръцкия курорт Мармарис. Същото изследване посочва, че поскъпването в туристическия бранш у нас е 7,9%, докато в Гърция цените са двойно по-високи от тези в България.

По данни на Института за анализи в туризма в Гърция тази година се очаква да има 630 хил. пътувания на българи, докато във вътрешността на страната се очаква пътуванията да бъдат 6 млн.

„Само за май има над 1,5 млн. пътувания на българи в България. 6,4 пъти повече пътуват българите някъде в страната в края на миналата година“, коментира Драганов.

Той допълни, че за първи път май месец е много интензивен.

„Ваканционният сезон по Черноморието тръгна още след великденските празници, още когато бяха отворени хотелите през април. Курортът „Св. св. Константин и Елена“ се превърна в целогодишен заради минералните води. Поморие, Ахелой – там, където има целогодишен, се използва спа и уелнеса. Морето работи“, заключи Драганов пред Bulgaria ON AIR.

Той коментира и липсата на кадри в туризма. Дрганов обаче уточни, че това е проблем в световен мащаб. „Кадри за туризма няма дори за Индия, откъдето искаме да приемем работна ръка“, обясни Драганов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *