Лекар към българите: Да не превръщаме дните за празнуване в дни за умиране

Изпълнителният директор на Александровска болница проф. д-р Костадин Ангелов присъства на днешния брифинг в МС, за да отправи важно послание към българите

Виждали ли сте как майка не може да погребе детето си? Аз съм виждал, видях го с очите си. Така се обърна към българите изпълнителният директор на Александровска болница проф. д-р Костадин Ангелов на днешната пресконференция на Националния оперативен щаб в МС.
Той призова гражданите да спазят указанията за ограничаване на събиранията по време на Великденските празници.
„Бог е сред нас. Няма смисъл да го търсим в църквите. Пише го в Библията. Бог е при нас и не бива да поставяме под изпитание Божията милост и да превърнем дните за празнуване в дни за умиране“, заяви той.
„Виждали ли сте, когато поръчвате чували за трупове, да ви кажат, че има само 200 броя? Когато подготвяте хладилните камери в болницата, за да ги напълните с трупове, да знаете, че има само 100 места“, попита директорът на Александровска болница.
„Ходейки хората по улиците като че ли искат на нас лекарите да ни предадат някаква Божия роля и да решаваме кой да живее. Не искаме тази корона от тръни“, каза проф. д-р Ангелов.
Директорът на „Пирогов“ проф. Д-р Асен Балтов предупреди, че „след 10 дни ще започнат да идват тежките случаи“ „При нас има 11 интубирани пациенти и още 31 тежки случаи. Няма пациент, който да е в добро състояние и всички идват с влошено дишане и са потенциално за интубация.
Разберете, че сега не е моментът да се стои по градинките, да се пие бира и да се веселим. Следващите две седмици ще бъдат критични. Не ходете на църква. Църквата е във всеки от нас, в нашата вяра“, каза той.
„Денонощно се борим за живота на хората, но нека и хората да се борят за нашия живот“, призова проф. Балтов.
Д-р Асен  Меджидиев от софийската лекарска колегия наблегна на страшните гледки, които вижда в Европа от клиповете, които пращат колегите му. „Те са покъртителни. Има млади хора, трупове, това сериозно ни разстройва“, каза д-р Меджидиев.
„Искам да се обърна към нашите сънародници, да спазват мерките, за да не се удавим накрая. Вчера София беше пълна с хора, а тук има най-много случаи и тя е основна отправна точка за заразата“, добави той.
„Разберете, че ние сме на предна линия и сме най-незащитени. Масово падат медицински специалисти. Започнем ли да ги губим, ще стане много тежко. Говоря особено за София, защото тук идват и по-тежките случаи от провинцията“, каза д-р Меджидиев.
„Разберете, че Господ е всеки ден с нас. Нека да опазим държавата си . Лекарите не са въздесъщи“, завърши той.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *