Лекар: Вече не е нужна карантина за пациентите с ковид

Лекар: Вече не е нужна карантина за пациентите с ковид

Вече не е нужно пациентите с ковид да се поставят под карантина, достатъчно е да се третират, както всички останали пациенти с респираторни инфекции. Това каза за Нова нюз д-р Гергана Николова.

„Усеща се осезателен натиск върху болничната помощ, но това е период, в който по начало има много респираторни заболявания. Тази година ковид отстъпи на грипа, но нямаме и мерките от предните две години. Сега грипът настъпи и очакваме пика. Липсата на ваксини се дължи на сериозно подценяване на грипа“, заяви тя. И призова да се използват маски.

Според нея не липсват противовирусни медикаменти. „Грипът не се лекува с антибиотик, а с противовирусни медикаменти. От тях няма недостиг. На мен не са ми се върнали пациенти с такова оплакване. В някои случаи на бактериална инфекция се налага да се приложи антибиотик, но и да го няма, може да бъде заместен“, обясни д-р Николова.

По думите ѝ вариантът на ковид „Кракен“ все още не е толкова разпространен у нас, а сред нейните пациенти няма такива. „Той е вирулентен, но не и агресивен спрямо усложненията“, посочи медикът./Lupa.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *