Лекари преглеждат в мобилни кабинети по петричките села

Лекари преглеждат в мобилни кабинети по петричките села

Medium ec4d5ef5176183ea2c12651d2d785c87

Петричките села се радват на лекарско присъствие в последно време. Това важи особено за отдалечените населени места. Медиците лекуват хората в малките селища, след като Община Петрич спечели проект по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ Гърция-България 2014-2020 г. Общата му стойност е 363 915,94 евро и се изпълнява от МБАЛ „Югозападна болница“ не само в Петрич, но и в община Сандански.

Доставена е нова мобилна система – специализиран медицински автомобил, оборудван с необходимото медицинско и IT оборудване, който ще бъде използван за осъществяване на прегледите на място в селата. Целта на защитения проект е улеснение на хората, които живеят на голямо разстояние от общинските центрове.

„Присъствието на лекари на терен в селата значително ще се отрази върху качеството на профилактиката в здравно направление, която е наложителна, особено в напреднала възраст. А точно по-възрастните хора срещат трудности в придвижването си до лекарските кабинети, които са в града, когато говорим за специалисти“, коментира кметът Димитър Бръчков.

В този мобилен медицински пункт ще се извършва общ профилактичен преглед с основна кардиологична насоченост. Медицинските специалисти ще могат да извършат прегледи на всички желаещи пациенти от селата и освен моментна експертиза за здравето на тяхното сърдечносъдова система, ще могат да пренасочат, ако е необходимо и за прегледи при други специалисти. Това е от изключително значение за комплексната здравна грижа и профилактиката. Има изготвен списък за посещение в селата на община Петрич, хората ще бъдат уведомявани от кметовете по места за дните и часовете, в които ще могат да посещават мобилния здравен кабинет. Изпълнението на проекта приключва през месец юли тази година. „Ние ще търсим възможности неговото изпълнение да продължи и след това, защото ясно съзнаваме ползите от приложението му за хората в селата и тяхното спокойствие, обяви кметът Димитър Бръчков.

Тази година ще бъде закупен също и нов скенер за болницата в Петрич, като част от управленската политика за надграждане на здравните услуги в община Петрич. „Работи се целенасочено за решаване на проблема с медицинските кадри. Единият от лекарите-кардиолози, който работи по здравния проект е включен в програмата на община Петрич за привличане на нови медицински специалисти“, посочи също кметът Димитър Бръчков./Кмета.бг

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *