Лекари настояват за пълен локдаун в Благоевград

Лекари настояват за пълен локдаун в Благоевград

От новосъздадената Комисия за борба с COVID-19 към Общинския съвет в града искат да бъде наложен триседмичен локдаун, предава NOVA. Предложението обаче срещна сериозна съпротива, както от местната власт, така и от бизнеса в града.

Основният инициатор на предложението за триседмичен локдаун в Благоевград е хирургът от частната болница в града д-р Теодор Велчев. Самият той вече премина през коронавируса, но е свидетел как колегите му в отделенията масово се заразяват.

„Моите мотиви са на базата на това, което се съобщава и в медиите и това, което виждаме, че се случва и в града – винаги сме в челото на класацията по брой на заразени. Ние под 200 души не падаме на ден”, казва той.

Според д-р Велчев, в момента е жизненоважно да се даде глътка въздух на здравната система в Благоевград, защото темпото на заразяване е твърде високо. „За да може да падне броят на заразените, да може медицинските екипи да поемат малко въздух, както и самите хора, защото да не забравяме, че идва и Нова година и Коледа и не се знае каква ще е обстановката”, посочва той.

Заради предложението за локдаун, кметът на Благоевград Румен Томов свика спешен брифинг и заяви, че ситуацията не е толкова тежка. Затова според него драстични мерки не са необходими.

„Гледайки статистически на броя на положителните проби като брой на население, ако се направи този анализ, ще се види, че нещата не са дотам трагични. Всяко едно решение, което е пресилено, неаргументирано и необосновано, като алгоритъм, би довело до непоправими последици за община Благоевград”, каза той.

Твърдо против затварянето на Благоевград масово се обявиха собствениците на заведения. „Когато се затваря такъв бизнес, специално в нашия сектор, това води до много по-големи последици – тук говорим примерно за хранителни продукти, които са оставени по складовете, всичко се изхвърля, след това пак трябва да се зареди”, каза Васил Димитров, който е собственик на заведение.

Кметът Томов се изказа скептично и за друго от предложенията на Комисията за борба с COVID-19 – а именно – в Благоевград да се обособят COVID-таксита. „Вие ако ми намерите един таксиметров шофьор, който иска да вози до София COVID-болни, ми се обадете – ние ще го направим „Човек на годината”, каза той.

Дали предложението Благоевград да се затвори за 3 седмици ще бъде прието, ще стане ясно следващата сряда, когато ще заседава Кризисният щаб в града.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *