Лекари и медсестри от Благоевград и Разлог заразени с Ковид-19

Две сестри и две санитарки от отделението по гастроентерология на МБАЛ – Благоевград са с корона инфекция. Директорът на РЗИ – Благоевград д-р Калоян Калоянов потвърди, че има и заразен лекар от същото отделение, както и двама лекари от Разлог, които са безсимптомни. На въпрос на „Струма“ какво е неговото обяснение, че все повече лекари и медсестри се заразяват, д-р Калоянов заяви: „Първата причина е, че неглижират използването на лични предпазни средства. Другата причина е, че макар да са на първа линия, късно търсят лекарска помощ. Лекарите са най-недисциплинирани пациенти”.

От началото на пандемията заразените медици в Благоевградска област са над 30, като за съжаление расте и броят на починалите. Смъртността е вследствие на усложненията, които причинява коварният Ковид-19 – бронхопневмония и дихателна недостатъчност. Още един служител от помощния персонал на Осмо училище в Благоевград е с положителна проба за коронавирус, добави д-р Калоянов. Заразеният 55- годишен мъж е бил на половин щат в училището, работил е и в Младежкия дом. Продължават тестовете за коронавирус в шивашкото предприятие в Благоевград, където бе установена една от работничките. На този етап няма други заразени в шивашкия цех, който е дезинфекциран и не се е наложило да бъде затворен, информира шефът на РЗИ.

Както struma.bg писа, коронавирусът уби шефа на отделението по реанимация на гоцеделчевската болница д-р Милан Първанов. 59-годишният лекар е издъхнал в събота в софийската болница „Св. Анна“, където е постъпил за лечение преди седмица. Първоначално той е бил под домашна карантина, след като е установено, че е с корона инфекция. Миналата неделя обаче не се почувствал добре и сам отишъл в софийската болница, където е приет в инфекциозно отделение. След това състоянието му се влошило и е преместен в реанимация, но тази събота починал. Д-р Първанов е бил със съпътстващи заболявания – диабет и сърдечносъдови.

С Ковид-19 е и неговата съпруга д-р Вера Първанова, която е под домашна карантина. Тя е началник на отделението по неврология в гоцеделчевската болница, което бе превърнато в Ковид отделение заедно с вътрешно отделение.

Д-р Първанов, който е единственият реаниматор в МБАЛ „Иван Скендеров“, алармира преди 4 месеца за недостиг на медицински кадри, но въпреки това болницата успя да се справи благодарение на вътрешните ротации на медсестри в отделенията. Сред заразените има и медицински сестри, както и друго семейство лекари, които след болнично лечение са успели да се преборят с коронавируса.

 

Struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *