Лекарите в Благоевградско са на предела на силите си в болниците с COVID-19

Лекарите в Благоевградско са на предела на силите си в болниците с COVID-19

„160 са болните от COVID-19, настанени в болница в област Благоевград“, съобщи на брифинг областният управител Бисер Михайлов.

„Вижте, че заболяването не е нещо имагинерно, затова призовавам към самодисциплина и отговорност към себе си и семействата, към колегите, защото – подценявайки заболяването, ние основно натоварваме здравната система и необходимостта от легла е едната страна на въпроса – другата е медицинския персонал.

Те са изключително натоварени. Стават факт заболявания от денонощната им работа. Нашата отговорност е на дневен ред“, призова областнияj управител Бисер Михайлов.

След заседанието на Областния щаб, свикано заради усложнената обстановка с корона – вируса, той изнесе следните данни: „Към момента има 160 болни от COVID-19, настанени в болниците, определени за лекуване от вируса. В лечебните заведения има 53 свободни легла.

В МБАЛ-Благоевград – лежащо болни 35. Свободни легла 5, 10 свободни легла в Реанимация, включително и за прием от други болници. С възможност за откриване на още 25 легла в отделението по хирургия. За интензивно лечение има само едно лице от ЦСМП-Благоевград.

МБАЛ-Разлог, разполага с общо 33 легла , от които 12 са заети, 6 свободни. Тече ремонт на едно от отделенията. Предлага се, че до понеделник, така че отделението по неврология да бъде преместено в ремонтираното отделение и да се освободят 10 допълнителни легла.

МБАЛ-Гоце Делчев, лежащо болни са 43, свободни легла са 8 от 52 общо. Очаква се следващата седмица да се освободят допълнителни легла. В Тубдиспансера в Благоевград има 13 болни и едно свободно легло. Ще се освободят 3-4 легла.

В МАБЛ „Пулс“ – болните са 18, очаква се броят им да нарасне до 23 до края на деня след потвърждаване на резултати. Свободните легла са 8. 21 са болните в Сандански, настанени в МАБЛ „Югозападна“. 10 са свободните легла. Има възможност за откриване на още легла в очно отделение, но ситуацията в Санданско към момента е спокойна, подчерта Михайлов.

Петрич – болните са 9, свободни 10 легла, неврологията може да бъде преустроена на COVID-отделение, ако се наложи. „Все още здравната система и болниците могат да поемат допълнително болни хора. Надявам се да сме отговорни, за да не препълваме болниците. Навсякъде има достатъчно защитни облекла и материали за медицинския персонал“, допълни Михайлов.

Той каза още, че към ЦСМП ще бъдат дадени допълнително ръкавици, а Националния логистичен център е заявил готовност за доставка на всякакви защитни материали при нужда.
Медицински персонал има заразен в ЦСМП-Благоевград, МБАЛ „Пулс“ и общопрактикуващ лекар. Те са 5 души, единият от които е в по-тежко състояние, но не е необходима реанимационна дейност.

За цеха в Разлог, в който бе обявено, че 60 души са под карантина, двама от които със симптоми, след като всички са дали положителни проби за коронавирус, Михайлов каза, че карантинирането продължава на контактни лица – включително и цели семейства. При проява на симптоматика личните лекари ще сигнализират.

„Лекарите и персонала са на предела на силите си“, категоричен бе областният управител“.

БГНЕС
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *