1 март, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Лейди Гага и Дженифър Лопес пяха за новия президент, Байдън и Камала Харис и положиха клетва

Кадри БТВ

Атрактивно протече церемонията по встъпването в длъжност на 78-годишният Джо Байдън като 46-ти президент на САЩ във Вашингтон, предава БТВ. 

 

 

След като споменаха в погребална церемония най-големия син на Байдън, който умира през 2015 година от онкологично заболяване, след това Лейди Гага изпя химна на Америка. Следващият поздрав беше от сама Дженифър Лопес. Очаква се да се появи и Бионсе.

След това Камала Харис положи клетва: Заклевам се да защитавам страната, с дълг, поет свободно и безрезервно, предано да изпълнявам задълженията си и нека Бог да ми е на помощ!

Да спазвам конституцията на САЩ и нека Господ да ми е на помощ – завърши и своята клетва Джо Байдън, заради когото в момента е цялата церемония.

Последва речта на президента:

„Това е денят на Америка, на демокрацията на историческата надежда, на подновяване и нови предизвикателства. Ние приветстваме каузата на демокрацията. Волята на народа е чута и изпълнена. Демокрацията е крехка. Тя е ценна. В този час тя тържествува. Скоро имаше издевателства, които да подринат демокрацията, но нашата нация е неделима. Гледаме напред и виждаме оптимистично – следва да бъдем такива хора. Благодаря на бившите президенти и поемам от тях щафетата. Познавам силите на нашата нация. Ние сме велика нация и добър народ през вековете. Трябва да минем напред, имаме много за изпълняване. Много възможности има, много рискове трябва да се поемат, да се преустрои и да се направи. Малко хора в нашата история са имали по-тежки предизвикателства от нас – например този вирус, който сега е взел толкова много хора за една година, отколкото Америка загуби през Втората световна война. Не можем да отлагаме расовото равенство. Трябва да планираме занапред и да надвием привържениците на бялото превъзходство.

Ние следва да гледаме занапред към бъдещето на Америка и да изпълняваме основното за всяка демокрация – сплотеността. Моята надежда е да сплотя Америка отново. Сплотени срещу враговете, които са изправени пред нас. Можем да дадем добро здравеопазване, образование и расова равнопоставеност. Силите на насилието са залегнали дълбоко в нашата нация, нашата история е борба между американския идеал и суровите реалности на расизъм, демонизация, омраза, които винаги са се опитвали да ни разделят.

Победата никога не е сигурна, но ние сме надвили голямата депресия, спечелили сме две световни войни. Да осветим пътя напред. Да се разглеждаме като съседи, съмишленици, да се обединим, да не се надвикваме, без единство няма мир, няма напредък, а умора и нерви, няма нация, а хаос. Това е нашият исторически момент, сплотеността е пътят напред. Ние следва да се възползваме. Никога няма да се провалим, ако действаме заедно. Днес е началото на новото. Нека се вслушаме в гласовете си. Няма нужда да живеем във врящ казан, всяко едно различие не е причина за омраза, следва да отхвърлим културата, в която самите факти се измислят. Нека да се възвисим над това – Америка е по-добра от това. Волята на народа е изпълнена и никой няма да потуши гласа му.

Насилието няма да спечели – нито днес, нито утре, нито когато и да е. Ще бъда президент на всички американци. Ще се боря еднакво силно и за тези, които не ме поддържат. Обещавам ви, че ще направя всичко възможно за безработните. Отговорът е да се сплотяваме като общество. Следва да прекъснем тази негражданско и нецивилизована война в нашето общество. Ако погледнем в нашите души и покажем търпимост и толерантност, ако сме в състояние да погледнем през погледа на другия, тогава можем да научим много ценни поуки.“

Американците бяха призовани да наблюдават празника онлайн заради разпространението на коронавирус.

Вижте кадри от церемонията:

 

Petel.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *